«Сад часу»: Що відомо про бал Met Gala 2024

Тема, дрескод та співведучі культової фешн-події

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 16 квітня 2024

Щороку Інститут костюма, який є частиною нью-йоркського Метрополітен-музею, збирає голлівудських зірок і супермоделей, знаменитих музикантів та акторів на балу, що приурочений до відкриття нової виставки.

Met Gala був заснований ще в 1948 році фешн-журналісткою Елінор Ламберт і став однією з головних подій у модному календарі. Образи знаменитостей обговорюють в різних куточках світу, формуючи рейтинги найбільш ефектних, оригінальних та невдалих луків. Популярність івенту допомагає підтримувати діяльність Інституту костюма, його колекцію і дослідження вже понад 70 років.

Дженніфер Лопес на балу Met Gala, 2023

Тема цьогорічного балу і виставки — «Сплячі красуні: пробудження моди». Вона не має нічого спільного з казковими персонажами — натомість нагадує глядачам про витонченість і неповторність 250 дизайнерських образів та аксесуарів, що стали частиною експозиції Інституту костюма.

Вони були створені протягом чотирьох століть і слугують метафорою крихкості, швидкоплинності часу, а також теми відродження та оновлення. За допомогою технології штучного інтелекту, цифрових зображень та відео в колекційні об'єкти «вдихнуть нове життя» і допоможуть глядачам відчути на собі, як вони взаємодіють із тілом.

Чарльз Фредерік Ворт, вечірній плащ Tulipes Hollandaises. Фото: THE MET

Виставку, що триватиме з 10 травня до 2 вересня, розділять на три частини: «Земля», «Небо» і «Море». Глядачам покажуть образи Ельзи Скіапареллі, Юбера де Живанші, Крістіана Діора, Іва Сен-Лорана, Чарльза Фредеріка Ворта, Стелли Маккартні та інших відомих дизайнерів — деякі з них ніколи раніше не демонструвалися публіці. 

«Мода є однією з найбільш емоційних мистецьких форм через її зв’язок із тілом. Вона пронизана пам’яттю та відчуттями, адже ми сприймаємо її через органи чуття»,

— підкреслює куратор Інституту костюма Ендрю Болтон. 

Зендея на балу Met Gala, 2018

Дрескод балу, який проведуть 6 травня, визначили як «Сад часу», що є відсилкою до однойменного твору британського письменника Джеймса Балларда. Оповідання, написане в 1962 році, розказує про графа Акселя і його дружину, які живуть у власному утопічному світі, насолоджуючись красою природи та мистецтва.

У саду героїв ростуть кришталеві квіти, що можуть повертати час назад. Маєтку графа загрожує обурений натовп, готовий зруйнувати цей імпровізований рай. Щоб врятуватися, Аксель одна за одною зриває усі квітки, аж доки вони з дружиною не перетворюються на безмовні статуї, оплетені беладонною. 

«Сад часу» символізує бажання зберегти щось прекрасне. Враховуючи сюжет твору, одним з головних образів Met Gala 2024 можуть стати квіти та інші елементи прекрасної та чистої природи.

Bad bunny на балу Met Gala, 2023

Офіційними співведучими вечора, що приєднаються до Анни Вінтур, стали співачка Дженніфер Лопес і володарка премії «Золотий глобус» Зендея, які неодноразово демонстрували свій смак та любов до моди на Met Gala, а також репер Bad Bunny й австралійський актор Кріс Гемсворт, що вперше візьме участь у події.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ