74-й Берлінський кінофестиваль оголосив переможців

Документальний фільм «Дагомея» та інші фаворити журі

АВТОР:

ФОТО: Кадри з фільмів

ОПУБЛІКОВАНО: 26 лютого 2024

У столиці Німеччини завершився 74-й Берлінський кінофестиваль, переможцем якого стала документальна стрічка Маті Діоп «Дагомея».

Картина, що одержала «Золотого ведмедя», розказує про 26 скарбів королівства Дагомея, які в XIX столітті вивезли з Африки французькі колоніальні війська. Артефакти виставлялися у Парижі, а у 2021 році були відправлені додому, на територію сучасної Республіки Бенін. Студенти Університету Абоме-Калаві обговорюють минуле і сучасність країни та її культурних надбань. 

Кадр із фільму Маті Діоп «Дагомея»

Гран-прі Берлінале одержав фільм південнокорейського режисера Хона Сан-су «Потреби мандрівника» про загадкову жінку, яка запевняє, що вона родом із Франції, але не має ні родичів, ні засобів для існування, ні минулого. Героїня починає викладати французьку двом корейським ученицям і намагається адаптуватися до життя в незнайомій для неї країні. Коли жінка відчуває себе особливо втомленою, вона милується природою і п'є макголі — традиційний алкогольний напій з рису.

Головну роль в картині виконала французька акторка Ізабель Юппер, володарка «Золотого глобуса» і премії «Сезар».

Кадр із фільму Хона Сан-Су «Потреби мандрівника»

Приза журі, до складу якого увійшла українська письменниця Оксана Забужко, удостоїлася стрічка французького режисера Брюно Дюмона «Імперія» про особливу дитину, що народжується в селі на півдні Франції. Вона настільки особлива, що розв'язує таємну війну між позаземними силами добра і зла.

Почесного «Золотого ведмедя» за внесок у світовий кінематограф одержав цього року американський режисер Мартін Скорсезе, автор стрічок «Таксист», «Авіатор» і «Відступники». Організатори Берлінале зазначили, що його остання картина «Вбивці квіткової повні» з Леонардо ді Капріо і Лілі Гледстоун стала однією з наймайстерніших робіт режисера. Стрічка претендує на 10 «Оскарів».

Кадр із фільму Брюно Дюмона «Імперія»

Нагадуємо, що відкрила 74-й Берлінський кінофестиваль нова драма з Кілліаном Мерфі «Такі дрібниці», присвячена соціальній несправедливості в Ірландії XX століття і захисту прав жінок. 

Цього року в програмі події представили три українські фільми: драму Романа Бондарчука «Редакція», присвячену захисту екології та боротьбі з корупцією, документальну стрічку «Трішки чужа» Світлани Ліщинської про долю родини з Маріуполя й усвідомлення власної ідентичності та картину Оксани Карпович «Мирні люди» про охоплену війною Україну. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ