Що відомо про новий фільм Кілліана Мерфі «Такі дрібниці»

Історична драма про права жінок

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадр із фільму, Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 22 лютого 2024

У Берліні триває щорічний кінофестиваль, який 15 лютого відкрила драма «Такі дрібниці» (Small Things Like These) — новий проєкт відомого ірландського актора, зірки фільму «Оппенгеймер» Кілліана Мерфі. 2024-й подарував артисту не тільки прихильність глядачів і критиків, а й премії BAFTA та «Золотий глобус» і, ймовірно, принесе перший в його кар'єрі «Оскар».

Події стрічки Тіма Мілантса розгортаються на заході Ірландії напередодні Різдва. Білл Ферлонг продає вугілля, щоб забезпечити свою дружину і п'ятьох доньок. Виконуючи замовлення монастиря, він відкриває таємницю маленького міста, контрольованого католицькою церквою. Білл стає свідком експлуатації жінок — щоб захистити їхні права, він змушений протистояти власному минулому та волі місцевих жителів.

Кадр із фільму «Такі дрібниці»

Картина показує Ірландію 1985 року, що значно відрізняється від сучасного образу країни: робочих місць було мало, а заборон багато. Зокрема, нагадує про існування «пралень Магдалини»  притулків католицької церкви, де молодих неодружених матерів, яких вважали занепалими жінками, змушували важко працювати й віддавати власних дітей на усиновлення. Останній подібний «виправний заклад» зачинився в Ірландії лише в 1996 році — вважається, що «пральні Магдалини» занапастили тисячі жінок і дітей. За сюжетом фільму Білл Ферлонг сам мав неповну родину, тож особливо гостро відчуває соціальну несправедливість.

Стрічка знята за мотивами однойменного твору ірландської письменниці Клер Кіган — у 2022 році книга потрапила до шортліста Букерівської премії. Кілліан Мерфі не тільки зіграв у драмі головну роль, а й став продюсером проєкту разом із Меттом Деймоном і Беном Аффлеком. Раніше актор вже працював з режисером Тімом Мілантсом над популярним серіалом «Гострі картузи».

«Я думаю, мистецтво може зцілювати наші рани. Стрічка ставить багато питань про співчуття, мовчання і сором, але я впевнений, що суть художніх творів полягає не в тому, щоб давати нам готові відповіді, а в тому, щоб мотивувати нас шукати їх»,

— зазначив Кілліан Мерфі.

У картині також знялися Емілі Вотсон, Ейлін Волш та Мішель Ферлі. Чи зможе стрічка перемогти в основному конкурсі Берлінале, стане відомо 24 лютого. 

Нагадуємо, що цього року на Берлінському кінофестивалі представлені одразу 3 українські фільми: нові стрічки Романа Бондарчука, Світлани Ліщинської та Оксани Карпович, що були показані в рамках програм Forum і Panorama Documente. Крім того, до складу міжнародного журі, що обиратиме найкращі картини, запросили українську письменницю Оксану Забужко.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ