Які українські фільми покажуть на «Берлінале-2024»

У рамках програм Forum і Panorama Documente

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадри з фільмів, Visit Berlin

ОПУБЛІКОВАНО: 18 січня 2024

На 74-му Берлінському кінофестивалі покажуть одразу три українські картини: «Редакція» Романа Бондарчука, «Мирні люди» Оксани Карпович і «Трішки чужа» Світлани Ліщинської.

Наряду з Каннським і Венеційським кінофестивалями «Берлінале» входить у трійку ключових європейських кінофестивалів і відомий завдяки показам експериментальних стрічок, пошуку оригінальної візуальної мови, висвітленню важливих соціальних тем та відкриттю нових талантів.    

Кадр із фільму «Редакція» 

Фільм Романа Бондарчука «Редакція» розповідає про науковця Юрія, що намагається врятувати від знищення рідкісних тварин і стає свідком підпалу лісу на Херсонщині. Він документує злочин і сподівається на допомогу місцевого медіа, однак зіштовхується з корупцією і спробами чиновників запобігти поширенню інформації. Головну роль у стрічці виконав Дмитро Багненко — журналіст, а нині військовий ЗСУ. Частина Херсонщини, де проходили знімання, зараз знаходиться під окупацією і сильно постраждала в ході бойових дій.

За свою попередню роботу «Вулкан» Роман Бондарчук одержав Шевченківську премію. «Редакцію» представлять у рамках позаконкурсної програми «Берлінале Forum», що присвячена новим формам кіно. У цій же секції продемонструють і стрічку Оксани Карпович «Мирні люди». Це історія про охоплену війною Україну. Режисерка фіксує наслідки агресії у різних регіонах країни та доповнює болючі картини записами перехоплених розмов окупантів. Картина була створена в копродукції Франції, Канади та України.

Кадр Із фільму «Мирні люди» 

Документальну стрічку «Трішки чужа» Світлани Ліщинської покажуть у секції Panorama Dokumente, що характеризують актуальні соціальні картини. Режисерка стрічки, що народилася в Маріуполі, розмірковує про свою ідентичність і вплив пропаганди на свідомість людей. Вона спілкується зі старшим поколінням, досліджує сімейний архів і намагається провести паралель між минулим і сьогоденням.

Також до програми Panorama Dokumente увійшов фільм «Образи» американського режисера українського походження Гліба Осатинського. За сюжетом 17-річний Яша, який живе на початку 1990-х, напередодні розпаду СРСР, бунтує проти влади, шукає свободи та самовираження.

Нагадуємо, що цього року Берлінський кінофестиваль проведуть у столиці Німеччини з 15 по 25 лютого. 

Кадр Із фільму «Трішки чужа» 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ