Письменниця Оксана Забужко увійшла до складу журі Берлінале-2024

Вдруге в історії кінофестивалю переможців обиратиме представник України

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Berlinale, Agnete Brun, Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 2 лютого 2024

Українська письменниця Оксана Забужко увійшла до складу основного журі 74-го Берлінського кінофестивалю, який пройде в столиці Німеччини з 15 по 25 лютого. 

Твори авторки перекладені понад 20 мовами, зокрема англійською, французькою, німецькою та італійською. До найвідоміших книг Оксани Забужко належать роман «Польові дослідження з українського сексу», що аналізує українську ментальність, природу жінки та її бажань, нонфікшн «Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій», який осмислює українську культуру через постать Лесі Українки, та книга «Музей покинутих секретів», яка націлена на деколонізацію української історії.

Оксана Забужко. Фото: Agnete Brun

«Оксана Забужко, яка написала свої перші вірші ще в юності, є, мабуть найважливішим автором в Україні. Вона опублікувала понад 20 книг, серед яких поезія, проза та публіцистика», 

— зазначають на сайті Берлінале. 

Письменниця також викладала лекції як запрошений професор у провідних університетах США, зокрема в Гарварді та Пенсільванському університеті. Минулого року Оксана Забужко одержала найвищу нагороду Франції, Орден Почесного легіону, за свої літературні досягнення. 

Головою журі Берлінського кінофестивалю стала кенійська акторка, володарка премії «Оскар» Люпіта Ніонго, відома за фільмами «12 років рабства», «Чорна Пантера» та «Ми». Переможців основного конкурсу також визначатимуть режисери Брейді Корбет (США), Ен Хуей (Китай), Крістіан Петцольд (Німеччина), Альберт Серра (Іспанія) та акторка Жасмін Трінка (Італія). Зазначимо, що Оксана Забужко стала другою українкою, що увійшла до складу журі Берлінале, — у 2005 році цю роль виконував письменник Андрій Курков.

ЛЮпіта Ніонго. Instagram: @lupitanyongo

Нагадуємо, що цього року на Берлінському кінофестивалі покажуть одразу три українські фільми: драму Романа Бондарчука «Редакція», присвячену захисту екології та боротьбі з корупцією, документальну стрічку «Трішки чужа» Світлани Ліщинської про долю родини з Маріуполя й усвідомлення власної ідентичності, та картину Оксани Карпович «Мирні люди» про охоплену війною Україну. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ