Йоргос Лантімос випустив фотокнигу, присвячену фільму «Бідолашні створіння»

Мистецьке видання, що захочеться додати до своєї колекції

АВТОР:

ФОТО: Yorgos Lanthimos

ОПУБЛІКОВАНО: 7 червня 2024

Грецький режисер Йоргос Лантімос представив мистецьке видання, до якого увійшли фотографії, створені ним під час зйомок фантастичної стрічки «Бідолашні створіння». Героями знімків стали актори, що зіграли у фільмі – Емма Стоун, Марк Раффало, Віллем Дефо та Джеррод Кармайкл. Також автор зафіксував унікальні костюми та декорації, створені командою. 

Книга отримала символічну назву «Боже, Парфенон досі зруйнований» (Dear God, the Parthenon is still broken), що нагадує про фразу з листа, який писала головна героїня картини Белла. Кольорові та чорно-білі плівкові фотографії представляють фрагменти Лісабону, Лондона та Парижа, що були відтворені сет-дизайнерами і художниками в Будапешті – кадри розмивають межу між реальністю та фантазією, як і сама стрічка. Передмовою до видання став вірш Патті Сміт, натхнений фільмом.

«Я завжди сподівався, що зможу зробити достатню кількість пристойних фотографій, щоб створити з них книгу, яка могла б існувати самостійно, незалежно від фільму. Я не знав, чи мені вдалося, аж доки не побачив першу редакцію та послідовність кадрів»,

– підкреслює Йоргос Лантімос.

Картина «Бідолашні створіння» стала однією з найважливіших стрічок року та одержала 4 «Оскари», зокрема за найкращий сет-дизайн, грим та костюми, які створила Голлі Веддінгтон, поєднавши силуети XIX століття із сучасним стилем. Фільм заснований на романі Аласдера Грея і розказує неймовірну історію жінки на ім’я Белла, що мешкає в Англії XIX століття. Героїня гине внаслідок трагічних обставин, та її повертає до життя талановитий вчений. Спочатку Белла мислить як дитина, однак поступово починає пізнавати навколишній світ, подорожує від Португалії до Франції та Єгипту і відкриває у собі талант науковця.

Образ Белли втілила на екрані Емма Стоун. Це друга успішна співпраця акторки та режисера після стрічки «Фаворитка» – історичного фільму про правління Анни Стюарт та її коханок, що претендувала на 10 «Оскарів». У травні Лантімос також презентував у Каннах свою нову роботу «Види доброти», де крім Емми Стоун зіграли Віллем Дефо, Марґарет Кволлі і Гантер Шафер.

Нагадуємо, що роман Аласдера Грея «Бідолашні створіння» вперше планують видати українською мовою у 2025 році.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ