Книгу «Бідолашні створіння» видадуть українською мовою

Роман, що ліг в основу відомого фільму

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадри з фільму, Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 6 березня 2024

Видавництво «Книголав» отримало права на публікацію книги Аласдера Ґрея «Бідолашні створіння», що буде вперше видана українською мовою у 2025 році. Шотландський письменник створив свій сміливий фантастичний роман в 1992-му та удостоївся нагороди Guardian Fiction Prize.

Твір розказує про жінку на ім'я Вікторія Блессінгтон, лікарку та матір чотирьох дітей, яка мешкає в Англії XIX століття. Втомившись від стосунків з аб'юзивним чоловіком, героїня скоює самогубство, однак на цьому її історія тільки починається. Жінку воскрешає талановитий учений Годвін Бакстер, який називає її Беллою.

Кадр із фільму «Бідолашні створіння»

Спочатку думки та вчинки Белли схожі на поведінку дитини, яка тільки пізнає світ і власне тіло, однак поступово вона дорослішає і формує нову особистість. Белла вирушає в подорож Європою, Центральною Азією та Північною Африкою разом зі своїм коханцем, адвокатом Дунканом Веддерберном. Вона бачить красу та несправедливість світу, починає цікавитися філософією, поезією та наукою і знову повертається до ролі лікарки.

Аласдер Ґрей писав у постмодерністському стилі, міксуючи світ фантазій та реальності, через що його порівнювали з Францом Кафкою та Джорджем Орвелом.

Instagram: @knygolove

Книга «Бідолашні створіння» надихнула грецького режисера Йоргоса Лантімоса на створення однойменного фільму, що претендує одразу на 11 премій «Оскар». Головні ролі у фантастичній стрічці виконали Емма Стоун, Віллем Дефо, Марк Руффало та Рамі Юсеф. Сценарій картини створив Тоні Макнамара, що раніше вже працював із режисером над історичною драмою «Фаворитка». 

Ключова відмінність між книгою Аласдера Ґрея та стрічкою Йоргоса Лантімоса полягає в тому, що у романі оповідь ведеться від особи студента медичного університету та майбутнього чоловіка героїні — Арчібальда Маккендлеса. Натомість режисер виводить на перший план саму Беллу і досліджує її трансформації.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ