Українське кіно покажуть на найбільшому фестивалі короткого метру у світі

У французькому місті Клермон-Ферран

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: KISFF

ОПУБЛІКОВАНО: 6 лютого 2024

Щороку в Києві проводять фестиваль KISFF (Kyiv International Short Film Festival), що знайомить глядачів з найкращими короткометражними фільмами з різних куточків світу та підтримує сучасне українське кіно. 

«Свобода та незалежність, актуальність та оперативність, можливість втілити оригінальні мистецькі ідеї — це те, що приваблює нас у короткому метрі. Від Зімбабве до Ісландії, від Тайваню до Чилі — усі континенти представлені в нашій програмі. Абсолютно різні долі, історії, методи та форми — все це на великому екрані в самому серці Києва», 

— так описують формат події автори проєкту.

Цього року команда KISFF також поставила собі за мету просувати українське кіно за кордоном, зокрема на найбільшому у світі фестивалі короткого метру, що відбудеться у Клермон-Феррані. 

Кадр із фільму Марти Смеричинської «Дім за 1117 км на північний схід»

На кіноринку, який триватиме з 5 по 8 лютого, KISFF представить картину How I Spent My Summer Holidays? Антоніо Лукіча, автора популярних комедій «Думки мої тихі» та «Люксембург, Люксембург».

Також гостям події покажуть стрічки «Сьома зміна» Наталії Ільчук, «Дім за 1117 км на північний схід» Марти Смеричинської, «Мокош» Анни Дудко, «Алло, я на горі» Лізи Пирожкової, Comma Соні Лелюх, «В Парижі ніхто не думає про завтра» Андрія Кокури та «Войси з Бахмута» Ігоря Бабаєва. Відібрані художні та документальні фільми торкаються теми війни та слідів, які вона залишає у житті людей, досліджують цілісність та крихкість життя.  

«Участь в індустрійній секції у Клермон-Феррані — це чудова нагода для українських представників кіноіндустрії встановити професійні зв’язки з європейськими дистриб’юторами, обмінятися досвідом і налагодити співпрацю у майбутньому»,

— підкреслюють організатори. Проєкт підтримала програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Кадр із фільму Лізи Пирожкової «Алло, я на горі»

Нагадуємо, що цього року одразу три українських фільми покажуть на 74-му Берлінському кінофестивалі, що пройде в столиці Німеччини з 15 по 25 лютого. В складі міжнародного журі, що обиратиме найкращі стрічки року, також є українка — письменниця Оксана Забужко, авторка книг «Польові дослідження з українського сексу» та «Музей покинутих секретів».

Крім того, вперше за часи незалежності робота українського режисера претендує на «Оскар» — картину Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» номінували як найкращий документальний фільм


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ