Фільм «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар»

Перша українська стрічка, що претендує на головну кінопремію

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадр із фільму

ОПУБЛІКОВАНО: 23 січня 2024

Картину Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар» як найкращий документальний фільм. Стрічка про війну в Україні та її жахливі наслідки позмагається в цій категорії з роботами «Бобі Вайн: президент з народу», «Вічна пам'ять», «Чотири доньки» і «Вбити тигра». Це перший український фільм часів незалежності, що претендує на «Оскар». Чи одержить стрічка історичну перемогу, стане відомо 10 березня.

Фільм розповідає, як Маріуполь, що зараз перебуває під окупацією, переживав перші тижні війни. Кореспонденти Associated Press Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко прибули до міста 24 лютого, за годину до початку повномасштабного вторгнення. Вони фіксували все, що відбувається в Маріуполі: гуманітарну катастрофу, обстріли та злочини російських військ, а також діяльність лікарів і героїчних жителів міста.

На 21-й день після початку вторгнення команді вдалося виїхати через гуманітарний коридор — відтоді у Маріуполі немає жодного українського журналіста. За свою роботу у 2023 році Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і Василіса Степаненко були нагороджені Пулітцерівською премією. 

Картину також номінували одразу у двох категоріях британської премії BAFTA — «Документальний фільм» і «Стрічка іноземною мовою». Раніше вона отримала приз глядачів на фестивалі незалежного кіно «Санденс» у США.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ