Українська стрічка «Я і Фелікс» вийшла на Netflix

Драма, заснована на романі Артема Чеха

АВТОР:

ФОТО: Кадри з фільму

ОПУБЛІКОВАНО: 14 червня 2024

Відтепер картину Ірини Цілик «Я і Фелікс» можна побачити на Netflix. Фільм засновано на біографічному романі «Хто ти такий?» письменника, військового та чоловіка режисерки Артема Чеха.

Дія драми розгортається в українському провінційному містечку 1990-х. Ольга самостійно виховує сина Тимофія, адже його батько постійно кудись зникає. Коли у бабусі з’являється новий супутник життя — Фелікс, хлопчик швидко знаходить із ним спільну мову. Колишній контррозвідник, що пройшов війну в Афганістані, ділиться з Тимофієм своєю життєвою мудрістю та завжди й в усьому захищає його. Картина показує історію дорослішання хлопця, стосунки в родині та перше кохання.

«Нарешті мене совість менше мучитиме, що наш фільм не встигли подивитися всі охочі — особливо в тих маленьких містечках і селах України, де немає кінотеатрів»,

— підкреслила Ірина Цілик.

Режисерка зазначила, що знімала цей фільм для покоління людей, які були підлітками в 1990-х, як і вона сама, а також для їхніх дітей та батьків. У квітні 2024 року стрічка «Я і Фелікс» вийшла в український прокат і за перший тиждень зібрала понад 1 мільйон гривень. Нагадуємо, що серед найвідоміших проєктів поетки, письменниці та режисерки Ірини Цілик — документальна картина «Земля блакитна, ніби апельсин», що одержала нагороду за кращу режисуру на Sundance Film Festival.

Роль Ольги в драмі «Я і Фелікс» виконала Анастасія Карпенко, відома глядачам за стрічкою «Як там Катя?», що представили на стримінговому сервісі HBO Max, та серіалом «Перевізниця», у створенні якого взяли участь мовники з Франції, Німеччини, Швеції, Норвегії, Данії, Ісландії, Фінляндії та Швейцарії, зокрема одна з найстаріших у світі кінокомпаній — Gaumont. 

Харизматичного Фелікса зіграв поет, письменник та культуролог Юрій Іздрик, а образ Тимофія втілили на екрані три актори різного віку: Андрій Чередник, Владислав Балюк та Володимир Гладкий.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ