Роботи знаменитої української художниці Марії Примаченко покажуть у Франції

Щоб привернути увагу європейських політиків

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Prymachenko Family Foundation

ОПУБЛІКОВАНО: 12 квітня 2024

У Страсбурзі представлять виставку робіт видатної української мисткині Марії ПримаченкоЕкспозиція відкриється 16 квітня, в рамках весняної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Вона має нагадати не тільки про унікальний «наївний» стиль художниці, а й про культурну спадщину України, що опинилася під загрозою через повномасштабне вторгнення. 

«Ми говоримо не лише про безпосередні напади на культурні об’єкти, а й про інші форми знищення: вивезення архівів, пропаганду через освіту, спотворення історичних наративів тощо», 

— підкреслює Голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева.

На виставці покажуть 20 малюнків художниці з приватних колекцій, що зображують фантастичних звірів і красу природи.

«Всі її роботи життєствердні. Кольори та символи відображають перемогу добра над злом, тріумф життя. Марія Примаченко не оминає складних соціальних питань і дає поради, як їх вирішувати: бути добрим, але й пускати в хід кігті, зуби і лапи, якщо хтось зазіхає на найцінніше. Ми переконані, що її роботи — це міст, для якого не існує фізичних та культурних кордонів, і він допомагає світові краще зрозуміти українське мистецтво», 

— зазначає правнучка художниці та директорка фонду Анастасія Примаченко.

 Марія Примаченко все життя провела в селі Болотня Київської області та жодного разу не виїздила за кордон, однак її роботи здобули світову славу. Художницею захоплювалися Пабло Пікассо і Сергій Параджанов, її твори показували в Парижі, Нью-Йорку, Лондоні, Берліні, Лісабоні, Відні та інших містах світу. У травні 2022 року малюнок Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока» продали на аукціоні за $500 тисяч, тож на сьогодні вона вважається найдорожчою українською художницею. 

Нагадуємо, що 5 квітня масштабна експозиція робіт мисткині відкрилася у Варшавському музеї сучасного мистецтва. На виставці представили майже 90 малюнків, що були створені з 1982 по 1994 роки й перебувають в особистій колекції Едуарда Димшица.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ