У Варшаві представлять виставку робіт Марії Примаченко

До експозиції увійдуть майже 90 творів

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Варшавський музей сучасного мистецтва, Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 2 квітня 2024

Варшавський музей сучасного мистецтва 5 квітня представить глядачам нову експозицію — «Тигр у саду. Мистецтво Марії Примаченко», присвячену знаменитій українській «наївній» художниці. На виставці покажуть майже 90 малюнків мисткині, що була самоучкою та створила власний фантастичний світ.

Твори Марії Примаченко мають яскраво виражений стиль, у якому поєдналися народні традиції та унікальний погляд художниці. До експозиції увійшли роботи, що були намальовані з 1982 по 1994 роки і перебувають в особистій колекції Едуарда Димшица.

Фото: Варшавський музей сучасного мистецтва

Мисткиня все життя провела в селі Болотня Київської області та жодного разу не виїздила за кордон, однак її твори здобули світову славу. Марія Примаченко пережила Голодомор, Другу світову війну і Чорнобильську катастрофу, активно працювала попри важку хворобу — поліомієліт — і самостійно виростила сина, передавши йому любов до мистецтва.

У 1936 році художниця неочікувано для себе здобула славу — її роботи показали на всесвітній виставці в Парижі, де мисткиню нагородили золотою медаллю. Неповторна візуальна мова українки вразила Пабло Пікассо. Також творчістю Марії Примаченко захоплювалися Сергій Параджанов, Ада Рибачук та багато інших митців. У 2022 році роботу художниці «Квіти виросли коло четвертого блока» продали за $500 тисяч, що на сьогодні є рекордом для українського мистецтва. 

Instagram: @msnwarszaw

Виставка у Варшавському музеї нагадує глядачам про ключову тему у творчості мисткині — зв'язок людини і природи. Сад у назві проєкту символізує гармонійне співіснування, а тигр — таємниче, фантастичне і дике. Організатори підкреслюють, що завдяки силі уяви та оптимізму Марії Примаченко в її творах домінує гуманістичне послання, а сама художниця мріяла, щоб «люди жили, як цвітуть квіти».

Марія Примаченко є втіленням автентичності та багатства української культури, вільної від радянських обмежень. Її роботи продовжують підкорювати світ і набули особливої ваги в період повномасштабного вторгнення, коли все українське, включно з музеєм мисткині в Болотні, опинилося під загрозою знищення. У 2023 році твори художниці представили на масштабній виставці у Нью-Йорку та вперше показали в Лондоні. 

Instagram: @msnwarszawa

Відвідати виставку у Варшавському музеї сучасного мистецтва можна буде до 30 червня 2024 року. 

Instagram: @msnwarszaw

Instagram: @msnwarszaw


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ