Фільм українського режисера Антоніо Лукіча відзначили в Берліні

Майбутню стрічку «Дівчина, що кричить»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Berlinale, Кадри з фільмів

ОПУБЛІКОВАНО: 21 лютого 2024

На ринку копродукції 74-го Берлінського кінофестивалю представили нову стрічку українського режисера Антоніо Лукіча — «Дівчина, що кричить» (Screaming Girl), де вона здобула головний приз. Нагороду в розмірі €20 тисяч на реалізацію майбутнього фільму вручає європейський фонд підтримки кіно Eurimages. 

Картина Антоніо Лукіча розкаже про дівчину, яка після початку повномасштабного вторгнення виїжджає до Ірландії та намагається втілити там свою мрію — стати акторкою. Коли ряд дивовижних подій руйнує життя героїні, вона починає збирати його фрагмент за фрагментом. Стрічка знаходиться на початковому етапі розробки.

Режисер Антоніо Лукіч із продюсерами Фільму. Фото: Анна Яценко

Антоніо Лукіч заявив про себе у 2019 році з дебютним фільмом «Мої думки тихі», який показали на понад 70 кінофестивалях світу. Картина розповідає історію звукорежисера Вадима, який подорожує Україною, записуючи звуки тварин для нової відеогри. У цій пригоді йому допомагає мати Галина, що є повною протилежністю сина. Стрічка досліджує питання непростих стосунків у родині та творчої самореалізації. Головні ролі у фільмі виконали Ірма Вітовська та Андрій Лідаговський.

Трагікомедія здобула приз глядацьких симпатій і відзнаку FIPRESCI 10-го Одеського кінофестивалю, 4 «Золоті дзиґи», премію Міжнародного кінофестивалю в Санта-Моніці та інші престижні нагороди. Права на фільм також придбала стримінгова платформа HBO Europe. Наразі режисер працює над сиквелом успішного проєкту.

Кадр із Фільму «Мої думки тихі»

Наступним фільмом режисера стала трагікомедія «Люксембург, Люксембург», прем'єра якої відбулася на 79-му Венеційському кінофестивалі, в конкурсній програмі «Горизонти».

Картина розказує про братів-близнюків, які отримують дзвінок з консульства в Люксембурзі з повідомленням про те, що їхній батько при смерті. Коля вирішує поїхати до нього, а Вася впевнений, що відвідувати чоловіка, якого вони майже не знають, зайве. Врешті герої все ж потрапляють за кордон, подолавши безліч перешкод. Подорож до Люксембурга змінює їхні життя та ставлення до родини. У 2023 році стрічку представили на Netflix. 

Кадр із фільму «Люксембург, Люксембург»

Нагадаємо, що цього року до складу міжнародного журі Берлінале увійшла відома українська письменниця Оксана Забужко, а в програмі кінофестивалю представлені одразу 3 українські фільми: нові стрічки Романа Бондарчука, Світлани Ліщинської та Оксани Карпович. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ