Etnodim випустив книгу традиційних українських колядок

Різдвяні пісні, що передаються з покоління в покоління

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані брендом

ОПУБЛІКОВАНО: 27 грудня 2023

Бренд сучасного національного одягу Etnodim випустив до свят особливе видання — книгу гуцульських колядок «Аби си не загубило», а також різдвяний фільм, дія якого відбувається у Криворівні.

Команда звертається до звичаю українців записувати та зберігати плєси й коліди, з якими заходили до кожної хати, даруючи дух Різдва за допомогою музики й театрального дійства. Упорядником книги став фотограф Артем Горайзон, який зміг віднайти традиційні пісні, щоб вони лунали не тільки на Гуцульщині, а й за її межами. 

Фото: Etnodim

У фільмі представлений побут та святкові обряди села Криворівня, яке здавна притягувало до себе видатних людей, таких як Іван Франко, Михайло Грушевський, Станіслав Вінценз, Михайло Коцюбинський та Сергій Параджанов. 

Село розділене на декілька присілків, кожен з яких має свою групу колядників, яку називають «табо́ра». Кожне об'єднання має свого провідника — «березу». Саме він зберігає зошит з колідами та плєсами, який потім передається з покоління в покоління. Артем Горайзон виявив, що зошит його «табо́ри» зник ще у 2000-х роках, і разом з Etnodim вирішив зібрати святкові пісні у книжці, щоб вони ніколи не забулися. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ