Просеко: як виготовляють наше улюблене ігристе вино

Розкриваємо секрети популярного напою

АВТОР:

ФОТО: Надані власником

ОПУБЛІКОВАНО: 19 серпня 2024

Романтичний вечір з коханим, танцювальна вечірка з друзями, корпоратив з колегами в офісі чи святкова вечеря у колі родини... Що об’єднує всі ці події? Наш улюблений напій, який давно став символом щасливих моментів, — просеко. Сьогодні розказуємо історію італійського ігристого вина, що здобуло популярність в усьому світі, як саме його виробляють та з чого все починалося ще у XVIII столітті.

Просеко виготовляється з винограду сорту Глера, іноді з додаванням сортів Вердізо, Перера і Б'янкетта. Виробляється в 9 провінціях Італії, в регіонах Фріулі-Венеція-Джулія і Венето. На відміну від свого основного конкурента — шампанського — просеко виготовляють методом Шарма, в якому вторинна ферментація відбувається в резервуарах з нержавіючої сталі, що робить виробництво вина менш дорогим. Також завдяки цьому молоде вино менше контактує з дріжджовим осадом, втрачаючи звичний для шампанського хлібний посмак, але зберігаючи при цьому насичений аромат фруктів.

Перша згадка про сорт винограду глера, завдяки якому ми сьогодні маємо змогу насолоджуватися просеко, датується 1772 роком, а вже до середини XIX століття він став одним з основних у регіоні.

Просеко буває трьох видів:

• spumante — сильно насичене вуглекислим газом, гра бульбашок тривала;

• frizzante — так зване напівігристе вино, слабо насичене вуглекислим газом, нетривала гра бульбашок;

• tranquillo — тихе вино, найменш поширений стиль.

Просеко має квітково-фруктовий аромат з нотами яблука, персика, груші та абрикосу з насиченим смаком бананів, меду, ванілі та жимолості. Вино більш пінисте і солодке в порівнянні з шампанським, але бульбашки в цьому напої м'які.

Якщо при спогляданні винних полиць у вас досі розбігаються очі й ви не знаєте, яке просеко краще обрати, рекомендуємо звернути увагу на бренд  Serena 1881, що має багату історію.

Виноробня Vinicola Serena виникла у 1881 році і є даниною здобуткам попередніх поколінь родини Серена. У 1390 році богемна сім'я була зареєстрована як член венеціанської аристократії. Родина займалася бізнесом по виробництву скла: у ті часи це був один з найприбутковіших видів підприємництва, адже скло було дуже дорогим і дозволити собі його могли лише одиниці.

Але що спільного між діяльністю родини Серена у XIV сторіччі та у XIX? Століття розвитку сім'ї пов'язані з роботою зі склом! Щоб підкреслити це, на своє 140-річчя виноробня випустила лінійку ігристих вин Serena 1881, дизайн пляшок яких хотіли зробити особливим — його розробили талановиті учні венеційської Академії мистецтв. Серед студентів провели конкурс із завданням створити пляшку, яка б говорила про історію та цінності бренду. Що ж придумали учасники? Вони ретельно вивчили історію родини та розробили дизайн пляшки з 5 тонкими лініями, які символізують п'ять поколінь сім'ї Серена.

Про найцікавіші факти, пов'язані з улюбленим італійським ігристим вином, читайте в нашому матеріалі. Також розповідаємо, з чим найкраще подавати просеко — від морепродуктів до витриманих сирів.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ