Вишуканий смак: з чим найкраще подавати просеко

Витончені закуски та страви

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images, Надані брендом

ОПУБЛІКОВАНО: 5 червня 2024

Що ми уявляємо, почувши слово «просеко»? Легке ігристе з мінеральним присмаком та ніжним ароматом фруктів. Просеко з’явилося на світ у XX сторіччі, а у 21-му стало одним з найпопулярніших напоїв у світі завдяки своєму освіжаючому смаку та доступності — технологія виготовлення просеко менш затратна, ніж шампанського, що впливає на фінальну вартість.

Італійське ігристе вино давно здобуло визнання серед найвибагливіших поціновувачів — складно уявити собі красивий івент, зустріч чи презентацію без цього напою. Сьогодні ми поговоримо про те, з чим краще подавати просеко, щоб зробити подію по-справжньому естетичною та пам'ятною.

Просеко найбільше пасує вузький келих-флейта, який слід заповнювати лише наполовину. Італійське ігристе вино п'ють добре охолодженим — 6-8°C, тож воно стане чудовим аперитивом, у цьому випадку можна подати його з льодом. Просеко відмінно поєднується з легкими закусками із солоною начинкою. Наприклад, з лососем, ікрою, паштетом чи креветками у коктейльному соусі. А також із сирами — підійде практично будь-який, окрім сирів із пліснявою.

У жодному разі не подавайте просеко з фруктами та не змішуйте це ігристе з фруктовими соками. А от просеко та овочі — речі цілком сумісні. Щоправда, тут теж варто врахувати смакові особливості. Не забувайте, що це італійське вино, тому вдалим варіантом може бути спаржа або ж страви на основі зелених овочів, наприклад з кабачками чи шпинатом. Підійде до нього і гарбузове пюре та картопля.

Риба — зазвичай ідеальний варіант для білих вин. Чому б не поєднати рибні страви з ігристим? Чудовим кандидатом для такого експерименту є просеко. Цей напій поєднується практично з усіма видами риби: з морським лящем, окунем, камбалою. Не забувайте і про інші морепродукти: гребінці, креветки, молюски. З м'ясними нарізками просеко теж можна подавати, однак обережно. Найкраще підійде шинка, а от пряне м'ясо слід повністю виключити, як і ковбасу.

Також необхідно зважати на показник цукру. Сухі варіанти просеко поєднуються з твердим сиром, прошуто, смаженими морепродуктами, випічкою. Келих солодкого просеко стане прекрасним доповненням до гострої кухні: китайської, корейської, в’єтнамської, мексиканської. Можна запропонувати з просеко й вишукані десерти, особливо на основі запечених фруктів.

Радимо звернути увагу на просеко Serena 1881 — універсальне ігристе вино, яке чудово підійде як для вечірки, так і для сімейного вечора. З кожним ковтком розкривається його неповторний легкий смак та елегантність — саме таким напій був задуманий венеційською родиною Serena 140 років тому. П’ять поколінь вдосконалювали ігристе, дотримуючись своїх цінностей: збереження сімейних традицій, дбайливого ставлення до природи та стійкості виробництва, щоб зараз ви могли смакувати просеко саме таким, як воно є.

Це вино з багатою історією: у XIV столітті аристократична родина Serena займалась виробництвом скла у Венеції — у ті часи це був один із найприбутковіших видів бізнесу, а дозволити скло собі могли лише одиниці. В 1881 році сім'я також відкрила виноробню Vinicola Serena, а до її 140-річчя представила іменний бренд Serena 1881, більшу частину лінійки якого складають ігристі. Пересвідчитись у витонченості напою, що прекрасно пасує до літнього сезону, варто особисто, не відмовляючи собі та близьким у задоволенні. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ