Знаменитому українському режисеру Лесю Курбасу присвятили аудіосеріал

Проєкт, що допоможе дізнатися більше про видатного митця

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 26 грудня 2023

Львівський академічний театр імені Леся Курбаса представив 12-серійний проєкт, присвячений відомому режисеру та драматургу, що належить до представників українського «розстріляного відродження», — Лесю Курбасу.

Аудіосеріал пропонує більше дізнатися про діяльність та роль митця в національній культурі. Лесь Курбас одним з перших заговорив про відмінність українського театру від російського, європеїзував його та створив власну творчу школу. До проєкту «Горизонти Курбаса» увійшли архівні матеріали режисера, його обрані статті та лекції, а також розмови із сучасними професіоналами театральної сфери. Аудіосеріал доступний до прослуховування на SoundCloud, Spotify, MEGOGO Audio, Google та Apple Podcast.

Instagram: @les_kurbas_theatre

Лесь Курбас народився 1887 року в місті Самбір на Львівщині, у родині галицьких акторів. Майбутній режисер вивчав філософію у Віденському університеті та закінчив драматичну школу при Віденській консерваторії. Після цього він повернувся в Україну й у віці 25 років почав працювати в гуцульському театрі Гната Хоткевича.

У 1915-му Лесь Курбас заснував у Тернополі перший стаціонарний український театр, а через два роки організував у Києві студію молодих акторів, що згодом перетворилася на «Молодий театр» — творче об’єднання, що шукало нові форми втілення класичної та сучасної драматургії. Митець прагнув показувати глядачам актуальні західноєвропейські п’єси та філософські твори Лесі Українки, Володимира Винниченка та Олександра Олеся.

Instagram: @les_kurbas_theatre

Найвідоміший проєкт режисера — театр-студія «Березіль», що був заснований 1922 року і став культурним центром, який не тільки проводив художні експерименти, а й боровся за мистецьку самостійність України на рівні з іншими європейськими державами. Саме «Березіль» представив публіці п’єси українського драматурга Миколи Куліша «Народний Малахій» і «Мина Мазайло», розкритиковані більшовицькою владою. У 1934-му Леся Курбаса судили за націоналізм і відрив від російського театру — через три роки митця розстріляли в урочищі Сандармох разом з Валер’яном Підмогильним, Миколою Кулішем та Марком Вороним.

Проєкт «Горизонти Курбаса» був реалізований у співпраці з Radio SKOVORODA за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ