«З України: Сміливі мріяти» — PinchukArtCentre представив виставку у Венеції

Роботи сучасних українських та закордонних художників

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Ela Bialkowska, OKNO Studio

ОПУБЛІКОВАНО: 22 квітня 2024

У рамках паралельної програми 60-ї Венеційської бієнале — однієї з найпрестижніших виставок сучасного мистецтва у світі — PinchukArtCentre представив проєкт «З України: Сміливі мріяти». 

До експозиції увійшли роботи 22 українських і закордонних митців, зокрема Катерини Алійник, Фатми Буджак, Шилпи Гупта, Олега Голосія, Анни Звягінцевої, Нікіти Кадана, Жанни Кадирової, Дани Кавеліної, Катерини Лисовенко, Олексія Сая, Федора Тетянича, Лесі Хоменко, Романа Хімея та Яреми Малащука. 

«Світ переживає критичний період, потерпаючи від стихійних лих, змін клімату та політичних потрясінь. Напад росії на Україну продемонстрував згубну боротьбу за владу, що знову повернула війну в Європу. У цей переломний момент, коли майбутнє оповите невизначеністю, на горизонті проглядаються ознаки докорінних змін. Виставка створює мереживо з історій та мрій, зібраних з усього світу», 

— підкреслюють у PinchukArtCentre.

За словами організаторів, художники представляють у своїх роботах нову утопію. Ландшафти, виснажені видобувною промисловістю та суворими реаліями війни, засвідчують руйнування і водночас передають відчуття надії. Посеред трагічних подій розквітає крихкість людської особистості.

Експозицію можна буде відвідати у Palazzo Contarini Polignac з 20 квітня до 1 серпня 2024 року.

Нагадуємо, що тема 60-ї Венеційської бієнале — «Іноземці скрізь» (Foreigners Everywhere). Куратори пропонують митцям дослідити це поняття і відчуття відмежованості, процес переміщення людей світом та їхні спроби знайти зв’язок з іншими та власне місце.

Україна представила в рамках виставки павільйон «Плетіння сіток». Він звертається не лише до теми вимушеної міграції, а й до об’єднання і консолідації, що надзвичайно важливі в умовах війни. Саме так павільйон отримав свою назву, нагадуючи про акт спільної роботи та боротьбу українців. До експозиції увійшли 4 проєкти: роботи Андрія Рачинського та Даніїла Ревковського, Катерини Бучацької, Андрія та Лії Достлєвих і Олександра Бурлаки.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ