Що Україна покаже на 60-й Венеційській бієнале

Розказуємо про національний павільйон «Плетіння сіток»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Олександр Попенко, Надані організаторами

ОПУБЛІКОВАНО: 29 січня 2024

Венеційська бієнале — одна з найпрестижніших у світі виставок сучасного мистецтва, що цього року відбудеться у 60-й раз. Тему проєкту визначили як «Іноземці скрізь» (Foreigners Everywhere). Куратори пропонують митцям дослідити це поняття і відчуття відмежованості, процес переміщення людей світом та їхні спроби знайти зв’язок з іншими та власне місце.

Україна представить у рамках виставки, яка пройде з 20 квітня по 24 листопада, павільйон «Плетіння сіток» — його підтримали на державному рівні. Він звертається не лише до теми вимушеної міграції, а й до об’єднання і консолідації, що надзвичайно важливі в умовах війни. Саме так павільйон отримав свою назву, нагадуючи про акт спільної роботи та боротьбу українців. У рамках експозиції покажуть 4 проєкти, що поєднують різні досвіди й переживання людей. Кураторами національного павільйону стали Вікторія Бавикіна та Максим Горбацький. 

Кадр із фільму Андрія Рачинського та Даніїла Ревковського «Цивільні. Вторгнення»

Фільм Андрія Рачинського та Даніїла Ревковського «Цивільні. Вторгнення» складається з архівних фото та відео, які митці знаходили в онлайн-чатах і групах. Матеріали фіксують початок війни, обстріли та руйнування, зміну у свідомості людей, що мають прийняти нову реальність.

Катерина Бучацька представить серію робіт «Щирі вітання», що були створені 15 нейровідмінними художницями та художниками. Авторка сподівається, що всі учасники інклюзивного проєкту зможуть приїхати до Венеції. Серія показує, як змінюється реакція людей на звичні привітання і побажання в умовах війни. 

Кадр із фільму Андрія та Лії Достлєвих Comfort Work

Проєкт Андрія та Лії Достлєвих Comfort Work складається з фото та відео, що були записані спільно з професійними акторами, які зображують українських біженців такими, якими їх хочуть бачити європейці. Робота досліджує тему стереотипного ставлення до іноземців. 

Візуалізація проєкту Олександра Бурлаки «Робота»

Архітектурна інсталяція Олександра Бурлаки «Робота» об'єднає всі твори, представлені в українському павільйоні. Митець використовує традиційну для української культури практику виготовлення текстилю з льону, створюючи простір для особистих висловлювань авторів про війну, моральну витривалість українців та взаємопідтримку.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ