Українського режисера Мстислава Чернова запросили до складу Американської кіноакадемії

Яка щорічно вручає премію «Оскар»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 27 червня 2024

Американська кіноакадемія запросила до свого складу 487 спеціалістів із різних галузей кіноіндустрії, зокрема українського режисера Мстислава Чернова, що цього року здобув для нашої країни перший «Оскар» з документальним фільмом «20 днів у Маріуполі».

«Ми раді представити цьогорічний список нових членів Академії. Це надзвичайно талановиті митці та професіонали з усього світу, які мали значний вплив на нашу спільноту кінематографістів», 

— зазначили в Академії, яка щороку відзначає найкращі ігрові й документальні проєкти, роботи акторів, режисерів та інших спеціалістів світу кіно премією «Оскар». 

Запрошення також отримали акторки Сандра Гюллер, Лілі Гледстоун, Джессіка Альба та Да'Він Джой Рендольф, режисерка Жустін Тріє, найбільш відома завдяки стрічці «Анатомія падіння», та Селін Сонг — авторка фільму «Минулі життя». Наразі до складу Академії входять понад 10 тисяч учасників з різних куточків світу. 

Мстислав Чернов, Крістофер Нолан та Емма Томас на 96-й церемонії нагородження «Оскар»

Нагадуємо, що стрічка «20 днів у Маріуполі» документує початок повномасштабного вторгнення. Кореспонденти Associated Press Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко прибули до Маріуполя 24 лютого. Вони фіксували все, що відбувається в місті: гуманітарну катастрофу, обстріли та злочини російських військ, а також діяльність лікарів і героїчних жителів Маріуполя. 

У 2023 році команду, якій вдалося виїхати з міста через гуманітарний коридор, нагородили Пулітцерівською премією. Також стрічка удостоїлася престижної британської кінопремії BAFTA.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ