У Мілані покажуть виставку, присвячену викраденим скарбам України

Проєкт архітекторки і дизайнерки Вікторії Якуші

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані дизайнером

ОПУБЛІКОВАНО: 5 квітня 2024

З 15 по 21 квітня в Мілані представлять виставку української дизайнерки та мисткині Вікторії Якуші SKARB. Проєкт презентують в історичній будівлі вілли Bagatti Valsecchi. 

Виставка присвячена українській культурі та ставить перед глядачем питання про те, чим сьогодні є історичний скарб — не абстрактний, а цілком матеріальний спадок, який залишився народу від предків. Дизайнерка наголошує, що для сучасної Європи культурні надбання є основою ідентичності та пам'яті. Водночас весь світ спостерігає за тим, як українські скарби знищують та розкрадають, і відбувається це не в Середньовіччі, а у 21-му столітті, на очах у цивілізованого світу.

Королівська тіара, інкрустована дорогоцінним камінням

Дизайнерка надихнулася одним із найвідоміших у світі артефактів гунів, що колись населяли українську землю, — царською тіарою, інкрустованою дорогоцінним камінням. На жаль, вона опинилася серед тисяч викрадених з України дорогоцінних об'єктів.

Сьогодні більшість курганів, які були створені трипільцями, скіфами, кімерійцями, сарматами та іншими предками європейських народів, перебувають під контролем російських військ і знаходяться під загрозою знищення. Більшість із них були розграбовані, а тисячі дорогоцінних артефактів, що зберігалися в музеях на сході та півдні України, вивезені окупантами.

У своєму проєкті SKARB Вікторія Якуша роздумує про те, чи дійсно можна знищити пам'ять народу, насильно відібравши його надбання. Через силуети ваз з лімітованої колекції Tiara, які повторюють форму викраденої діадеми, дизайнерка нагадує, що, хоча скарб можна викрасти, його зв'язок із землею та людьми, що її населяють, не перерветься. Вази були виготовлені з української глини та інкрустовані унікальними поліхромними топазами з Волині синьо-бежевого кольору.

В експозиції також будуть представлені стіл Korotun, що нагадує силует козацького човна-чайки, й крісло Domna, присвячене трипільській Венері з попередніх колекцій Вікторії Якуші.

«Скарб — це те, що можна сховати і передати майбутнім поколінням, розмовляючи з ними мовою, яку вони зрозуміють через тисячоліття. На нашій землі жили різні етнічні групи, кожна з яких зберегла і подарувала нам щось своє. Складаючи свої скарби в кургани, вони зберігали предмети, які мають значення і сьогодні. Разом з матеріальним вони передали нам і нематеріальне — те, що не можна вкрасти чи знищити вогнем, бомбами чи ракетами. І сьогодні ми бачимо, як ці скарби відроджуються і живуть власним життям. У науці, технологіях, людях, дизайні. У своїй новій колекції я розповідаю про це, про те, що таке справжній скарб», 

— підкреслює дизайнерка. 

Нагадуємо, що у березні Вікторія Якуша — засновниця студії Yakusha Design, меблевого бренду FAINA та власної галереї в Антверпені — стала першою українкою, що увійшла до щорічного рейтингу Dezeen «50 найвпливовіших жінок в архітектурі та дизайні». 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ