Українка увійшла до списку 50 найвпливовіших жінок в архітектурі та дизайні

Наряду з британкою Стеллою Маккартні

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Вікторія Якуша

ОПУБЛІКОВАНО: 12 березня 2024

Вікторія Якуша, засновниця студії Yakusha Design та меблевого бренду FAINA, стала першою українкою, що увійшла до щорічного рейтингу Dezeen «50 найвпливовіших жінок в архітектурі та дизайні». 

Вікторія — одна з найвідоміших українських архітекторок, що працює зі стилем «живий мінімалізм», який поєднує лаконічність та екологічність. Дизайнерка, нагороджена престижною премією International Design Awards, розробила концепцію майбутнього Музею Марії Примаченко в Болотні, спеціалізується на оформленні інтер'єрів, авторських меблях та декорі. Вони виконані в мінімалістичному стилі та водночас відсилають до тисячолітніх українських традицій і краси природи. 

Дизайнерка брала участь у виставках в США, Європі та Азії, а також у 2021 році відкрила власну галерею в Антверпені. В березні Victoria Yakusha Gallery презентувала в рамках проєкту COLLECTIBLE у Брюсселі роботи 8 сучасних українських дизайнерів. 

У списку найвпливовіших жінок за версією Dezeen також представлені: Паола Антонеллі, старша кураторка архітектури та дизайну Музею сучасного мистецтва Нью-Йорка, британська фешн-дизайнерка Стелла Маккартні та деканка Єльської школи архітектури Дебора Берке.

«Ця новина для мене про те, що мʼяка сила, яку я використовую 10 років, стала помітною. Про те, що дизайн-експедиції, експозиції, волонтерські, соціальні та культурні проєкти, галерея та лекції — все це працює. Важливо не зупинятися, а йти далі та говорити про те, що мені болить. А болить мені, щоб на світовій мапі дизайну, мистецтва та архітектури моя країна мала вплив. І для мене формування наративів та їх просування — це не просто на часі, це питання безпеки: я не хочу, щоб у моїх дітей відібрали історію та здобутки. Тож я дуже вдячна бути серед таких неймовірних жінок сучасності та продовжувати доносити наші цінності», 

— підкреслює Вікторія Якуша.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ