Роботи українських дизайнерів покажуть на виставці у Брюсселі

Проєкти 8 сучасних митців

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані організатором

ОПУБЛІКОВАНО: 6 березня 2024

Роботи сучасних українських дизайнерів представлять на престижній виставці COLLECTIBLE у Брюсселі з 7 по 10 березня. Їх презентує Victoria Yakusha Gallery — галерея, яку 2021 року заснувала в Антверпені українська архітекторка та художниця Вікторія Якуша.

Мисткиня наголошує на важливості популяризації автентичного українського дизайну, що поєднує традиції та елементи народної культури з інноваційними технологіями та підходами. 

«Український дизайн поєднує безліч культур, традицій та складних контекстів. Це і Європа з її Середньовіччям, лицарською традицією та епохою бароко, яка набула особливого звучання в неймовірному українському бароко, і Візантія з її містицизмом, і Схід з філософією суфізму, іудаїзму, мусульманською традицією та навіть буддизмом. Це власні глибинні філософські течії, в основі яких кордоцентризм — гармонійне поєднання розуму, серця та дикої, нестримної любові до життя»,

— підкреслює Вікторія Якуша.

На думку авторки проєкту, український дизайн має три унікальні риси: вітальність, наївність та дикість. Вітальність виражається як сильна жага до життя.

«Життя завжди перемагає смерть, і це неспростовний факт. Досвід, особисто прожитий нами, нашими родинами, нашими предками багато разів», 

— пояснює Вікторія.

Наївність — це відкритість до світу і того, що він пропонує. Це творчий простір, в якому немає перепон. Дикість знаменує глибинне відчуття звʼязку з землею і природою.

«Дивовижним чином, подібно до етносів традиційних культур, ми змогли зберегти живий звʼязок з нашою землею, ще більше актуалізований війною», 

— зазначає дизайнерка.

У виставці COLLECTIBLE в Брюсселі візьмуть участь 8 українських дизайнерів: Вікторія Якуша зі своїм мінімалістичним брендом декору FAINA, засновники ZEMNA Тетяна Красутська та Андрій Михайляк, власники бренду FURN Анна та Сергій Баєрсдорф, автори проєкту YALANZHI OBJECTS, що спеціалізується на освітленні та декорі, Юлія і Євген Мельниченко, та Олександр Босенко. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ