У Києві покажуть фільм «Дагомея», що переміг на Берлінале

У рамках фестивалю кіно про музику та культуру INTRO

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадри з фільмів

ОПУБЛІКОВАНО: 20 березня 2024

Організатори київського фестивалю INTRO, що відбудеться в столиці з 3 по 8 квітня, оголосили програму заходу. Глядачам традиційно представлять стрічки про музику та мистецтво, зокрема картину Маті Діоп «Дагомея», яка цього року перемогла на Берлінському кінофестивалі. 

Документальний фільм розказує про 26 скарбів королівства Дагомея, які в XIX столітті вивезли з Африки французькі колоніальні війська. Артефакти виставлялися у Парижі, а у 2021 році були відправлені додому, на територію сучасної Республіки Бенін. Стрічка досліджує теми ідентичності та історичної справедливості. Оповідачем у фільмі стає дух, втілений у статуї дагомейського короля, — його голос розповідає про роки поневіряння та музейного ув’язнення, які нагадували не що інше, як порожнечу і морок. 

Кадр із фільму «Дагомея»

«Тематично фільм відгукнеться українським глядачам, бо, попри різні контексти, нам до болю знайома боротьба з переписуванням історії та привласненням культурної спадщини, які систематично спостерігаються з боку імперської Росії», 

— зазначають організатори фестивалю.

Також глядачам покажуть проєкт «Правило двох стін» — інтимний погляд на війну в Україні очима митців, стрічку «Енніо» про відомого італійського композитора Енніо Морріконе, який написав музику для фільмів «Новий кінотеатр "Парадізо"», «Легенда про піаніста» і «Мерзенна вісімка» та отримав за свою роботу два «Оскари», і картину про художника Нам Джун Пека, який передрік появу інтернету.

Митець народився в Південній Кореї, яка на той час була окупована Японією, та працював у Німеччині й США. Нам Джун Пек, що був одним із найяскравіших представників авангардного мистецтва XX століття, експериментував з телевізійними екранами та вірив, що в майбутньому в кожного буде свій власний телеканал. Художник випередив свій час, передчуваючи появу соцмереж і сучасного відеоарту. 

Крім того, у програмі стрічки «Афтер», «У пошуках клезмерів», «Вчення Peaches», «Париж горить» і «Звір у джунглях», присвячені різним стилям музики та клубному життю, а також документальна стрічка «Поцілунок у джунглях» про виступ гурту U2 у звільненому Сараєві.

Усі фільми так чи інакше досліджують вплив глобальних змін на життя та творчість.

«Віднаходження власної ідентичності, реакція на радикальні трансформації та смілива й бунтівна відповідь умовам часу, які диктує світ навколо, — те, з чим стикаються герої стрічок, і те, що хвилює кожного з нас», 

— підкреслює команда INTRO.

Детальніше з програмою фестивалю можна ознайомитися на сайті. Також організатори події готують освітні майстер-класи для українських документалістів, у рамках яких вони зможуть поспілкуватися з європейськими колегами та здобути нові знання.

Проєкт INTRO підтримує Європейський Союз за програмою «Дім Європи».


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ