Ефект «Солтберн»: пісня Софі Елліс-Бекстор знову стала хітом через 22 роки

Murder on the Dancefloor

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадр із фільму, Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 10 січня 2024

Сингл британської співачки Софі Елліс-Бекстор Murder on the Dancefloor, що прозвучав у фінальній сцені фільму «Солтберн», знову став фаворитом слухачів. Танцювальна композиція 2001 року вперше увійшла до рейтингу хітів Billboard Hot 100 завдяки феноменальній популярності картини Емеральд Феннелл — відео з піснею набирають мільйони переглядів у TikTok, як і інші ролики, присвячені чорній комедії.

На момент релізу Murder on the Dancefloor була одним з найвідоміших британських треків, посівши другу сходинку в чарті UK Singles Chart, а у 2002 році була визнана піснею, яку найчастіше слухали в Європі. Співачка подякувала команді фільму та шанувальникам за підтримку. Наразі хештег пісні має понад 60 мільйонів переглядів у TikTok.

«Не можу дочекатися можливості знову переглянути цю стрічку. Вона мені дуже подобається, і я була рада взяти участь у створенні саундтреку та нагадати про пісню таким унікальним способом. Неймовірно бачити, як багато з вас використовують її для створення контенту в Instagram і TikTok. Не зупиняйтеся!» — підкреслила співачка. Це не перший випадок, коли фільм чи серіал сприяв популяризації музики минулих десятиліть — у 2022 році аналогічна ситуація сталася з треком Кейт Буш Running Up That Hill завдяки шоу Netflix «Дивні дива».

Картина «Солтберн», в основі якої історія про британську еліту, гучні вечірки, нездорові захоплення і вбивства, сколихнула Мережу. Прем’єра фільму відбулася на 50-му кінофестивалі в Теллурайді. 23 грудня він з’явився на платформі Amazon Prime і завдяки відео прихильників став культурним феноменом.

Кадр із фільму «Солтберн»

Стрічка розказує про студента Оксфордського університету Олівера Квіка, якому важко влитися до спільноти вищого класу. Він зближується з популярним хлопцем Феліксом, що виявляє співчуття до сімейних проблем героя і запрошує його на літо у сімейний маєток Солтберн. Олівер завойовує прихильність родини Фелікса і розуміє, що час, проведений з ними, — найкращий у його житті. Але герой стрічки не такий простий, як здається на перший погляд. Чим більше спокус опиняється перед ним, тим далі він готовий зайти у своєму прагненні розкоші, не нехтуючи навіть убивством. Знімання чорної комедії проходили в приватному маєтку в Нортгемптонширі, зведеному у XIV столітті.

За цю роботу виконавців головних ролей Баррі Кеогана та Розамунд Пайк номінували на премію «Золотий глобус». Також у картині знялася зірка серіалу «Ейфорія» — актор Джейкоб Елорді, що втілив на екрані образ привабливого багатія Фелікса, а також Річард Грант, Кері Малліган, Юен Мітчелл та Елісон Олівер. 

Кадр із фільму «Солтберн»

Серед головних причин популярності картини не тільки зірковий каст, а й соціальна тематика, адже це сатира на світ аристократії, відірваної від реального життя. Водночас режисерка намагається зрозуміти, чому людей так цікавить і притягує богемна спільнота. 

Наприклад, деякі користувачі соціальних мереж знімають тематичні відео, демонструючи власні розкішні будинки та образи, наслідуючи естетику «Солтберн». Натомість інші глядачі упевнені, що це суперечить меседжу стрічки, яка висміює обмеженість і розбещеність вищого класу.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ