Дизайнеру Джону Гальяно присвятили документальний фільм

High & Low — історія модного генія

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images, CR Fashion Book

ОПУБЛІКОВАНО: 16 лютого 2024

Стримінгова платформа MUBI представила трейлер документального фільму High & Low («Високе і низьке»), присвяченого життю відомого британського дизайнера Джона Гальяно, скандалам, пов'язаним з його іменем, і поверненню митця в модну індустрію. 

Режисером стрічки став Кевін Макдональд, що удостоївся «Оскара» за фільм «Одного разу у вересні». Також на рахунку автора документальні картини про музикантів Вітні Г'юстон і Боба Марлі, та історична драма «Останній король Шотландії». 

Робота Джона Гальяно нерозривно пов'язана з поняттями «епатаж» і «авангард». Пристрасть до красивого одягу передалася дизайнеру від матері. Гальяно закінчив престижний коледж мистецтва і дизайну Central Saint Martins та починав кар'єру в Національному театрі. Вже з першою дипломною колекцією, присвяченою Французькій революції, він привернув до себе увагу спільноти, після чого взяв участь у Тижні моди в Лондоні.

Джон Гальяно в Нью-Йорку, 1996

У 1989 році Гальяно вирішив перебратися до Парижа, щоб отримати фінансову підтримку та розвиватися далі. Однією з перших його зіркових клієнток стала співачка Кайлі Міноуг. Також у столиці Франції він познайомився з Анною Вінтур, що відмітила талант і унікальне бачення дизайнера та ввела його до кола впливових знайомих. У 1995-му Гальяно став креативним директором дому Givenchy, а через рік перейшов у Dior, змінивши обличчя бренду, перетворивши його з консервативного на гламурний і сучасний модний дім. Для колекцій дизайнера характерні театральність, сексуальність і вишуканість на межі з гротеском. 

У 2010 році кар'єра Джона Гальяно стала на паузу після гучного скандалу — перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, дизайнер дозволив собі антисемітські висловлювання, що були записані на відео і викликали широкий резонанс. Після звільнення з дому Dior він декілька років уникав публічності, однак у 2013-му почав співпрацювати з брендом Oscar de la Renta, а вже через рік став креативним директором дому Maison Margiela, де працює і зараз, створюючи захопливі образи на перетині моди минулого і сучасних трендів. Варто лише згадати кутюрне шоу бренду SS'24 у Парижі, натхнене образами аристократів і куртизанок.

Джон Гальяно і Кейт Мосс. Фото: CR Fashion Book

У фільмі High & Low Гальяно аналізує свій творчий шлях, згадує найважливіші етапи в кар'єрі та просить вибачення за свої помилки. «Я збираюся розповісти вам усе», — каже дизайнер у фіналі трейлера.

У створенні стрічки взяли участь найвідоміші гравці фешн-індустрії, що в різні роки працювали разом із Джоном Гальяно: його близька подруга Кейт Мосс, президент групи компаній LVMH Бернар Арно, Наомі Кемпбелл, Анна Вінтур, Шарліз Терон, Едвард Еннінфул та інші відомі діячі. У березні картину зможуть побачити глядачі в США, Канаді, Англії та Британії, а пізніше вона також з'явиться на сайті MUBI. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ