5 вишуканих салатів для новорічних свят

Салати, які варто приготувати не тільки на Новий рік

АВТОР:

ФОТО: Із власних архівів

ОПУБЛІКОВАНО: 30 грудня 2023

Гастрожурналістка Маша Сердюк рефлексує на тему новорічного меню, а також розповідає, чим можна замінити звичні нам майонезні салати на різдвяно-новорічному столі.

Скажу одразу: я не закликаю скасовувати шубу, олів’є і мімозу. Всі ці салати — частина нашого кулінарного ДНК, оскільки з дитинства міцно закарбувалися в кулінарній пам’яті кожного з нас (ну, добре, може, й не кожного, але моєї точно!). Тим паче, що до «совка», від якого ми так ретельно намагаємося позбутися, ці страви відношення мають мало, бо оригінальних страв у так званій радянській кухні не існує, всі вони запозичені з кухонь інших народів.

Мова про інше. Якщо ви хочете готувати оселедець під шубою, олів’є і крабовий — будь ласка. Врешті-решт, хто я така, щоб вам це забороняти? Однак я закликаю не зациклюватися на кулінарних спогадах дитинства і розширяти гастрономічні горизонти, відкриваючи для себе нові смаки за допомогою нових страв і продуктів.

Отже, що можна приготувати на новорічні свята?

Теплий салат з картоплею і стейком замість олів’є

Теплий салат з картоплею і стейком замість «Олів’є»

Мʼясо, яйця, картопля — таке поєднання може бути як салатом-гарніром, так і цілком самостійною стравою. М’ясо можна брати на власний розсуд — яловичина, свинина, птиця. А замість майонезу використати для заправки дресінг у стилі песто — легка суміш з олії, базиліку й тертого пармезану.

Картоплю почистити, нарізати шматочками, відварити до мʼякості. З готової картоплі злити воду, обсмажити з улюбленими спеціями на великому вогні в суміші олії та вершкового масла до золотавої скоринки. На іншій сковороді обсмажити шматок телячої вирізки, після чого нарізати її шматочками. Викласти на красиву таріль, додати томати чері, відварені круто перепелині яйця та (на бажання) нарізану синю цибулю. Заправити легким соусом песто: пів склянки олії збити у блендері зі столовою ложкою тертого пармезану, жменею зеленого базиліку, чайною ложкою лимонного соку, дрібкою солі й перцю. Подавати теплим.

Салат з лососем і буряком замість «шуби»

Салат з лососем

Та ж сама риба, ті ж самі бурячки та морква. Лише в новій подачі. Замість оселедця пропоную додати слабосолоний лосось, який можна приготувати власноруч за лічені хвилини. Півкіло філе червоної риби помити, витерти насухо паперовим рушником (шкірку можна не обрізати). Столову ложку солі змішати з чайною ложкою цукру, отриманою сумішшю добре натерти філе з усіх боків. Скласти в контейнер із щільною кришкою, поставити на ніч у холодильник. Зранку рибу обтерти від залишків солі та злити сік, який збереться на дні контейнера. Й одразу вже можна їсти — додати на канапки або в салати.

Щодо салату замість «шуби», то тут теж все дуже просто. Буряк відварити або запекти до м’якості. Остудити, почистити й порізати шматочками. Солону рибку нарізати скибочками, свіжу моркву — соломкою. Огірки порізати кружальцями, свіжу редиску або редьку дайкон — також кружальцями. Скласти все у глибоку миску, додати варені яйця, улюблений салатний мікс або мікрогрін, насіння, горішки. Посолити, поперчити, збризнути бальзамічним чи винним оцтом та олією.

Салат з буряком, сиром і цитрусами замість вінегрету

Салат з буряком

Ще один салат з буряком, який гідний прикрасити святковий стіл, — цього разу дуже легкий, зі свіжою ноткою цитрусових. Підійдуть апельсини, грейпфрути, мандарини, помело. Головне — зробити так зване філе цитрусів, тобто почистити м’якуш фруктів від білих плівочок.

Буряк відварити або запекти. Остудити, почистити, нарізати шматочками. Викласти в миску, додати шматочки цитрусового філе та нарізаний кубиками м’який сир — підійде фета, бринза або адигейський. Додати дві жмені салатного міксу й улюблені горішки, посолити, поперчити. Заправити лимонним соком, олією і краплею рідкого меду.

Салат з тунцем замість «Мімози»

Салат з тунцем

Оригінальний рецепт салату «Мімоза» було придумано у Франції, і він має дуже мало спільного зі звичною нам стравою з консервованої риби, картоплі, моркви та яєць, викладених шарами й перемазаних майонезом. Він готується на основі зеленого салатного листя і варених яєчних жовтків, інколи можуть додаватися огірки або зелена стручкова квасоля — поєднання зеленого і жовтого кольорів, власне, символізує весняні квіти мімози. Ви можете приготувати таку салатку і заправити соусом вінегрет — чотири столові ложки олії змішати з двома столовими ложками оцту чи лимонного соку, додати сіль і перець, добре перемішати вінчиком. Або скласти все в невеличку банку, закрити кришкою й добре потрусити.

Проте якщо ви хочете салат з консервованою рибою, пропоную відварити круто два-три яйця, остудити, почистити, розрізати на 2-4 частини. Банку консервованого тунця відкрити, злити рідину, викласти рибу в миску. Додати варені яйця, томати чері, мікс салатного листя. Заправити соусом вінегрет.

Салат з печеним гарбузом замість «Крабового»

Салат з печеним гарбузом

Замість крабових паличок пропоную подумати про гарбуз. По-перше, гарбузовий сезон у розпалі, й не їсти цей овоч зараз — просто злочин. По-друге, зимові свята — ідеальна пора для затишних страв із гарбуза. 

Гарбуз нарізати невеликими шматочками та запікати 15-20 хвилин за температури 180°C. Коли буде готовий, покласти у глибоку миску, додати мікс салатного листя, улюблені горішки, слайси авокадо і нарізаний шматочками сир. Гарбуз чудово смакує разом із фетою, бринзою або жирним кисломолочним сиром. У банку налити дві столові ложки олії, по столовій ложці рідкого меду, лимонного соку та гірчиці в зернах, додати сіль і перець, закрити кришкою і добре збовтати. Отриманою заправкою полити салат.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ