Календар Pirelli на 2024 рік: хто цього року потрапив у поле зору?

Наомі Кемпбелл, Анджела Бассетт та інші знялися в новому календарі

АВТОР: Катерина Попова

ФОТО: pirelli.com

ОПУБЛІКОВАНО: 22 грудня 2023

Який ефектний календар на 2024 рік! Це перше, що спадає на думку, коли його бачиш. Знімав цей календар фотограф Принц Г'ясі, присвятивши випуск темі Timeless («Поза часом»). До речі, він перший темношкірий та перший африканський фотограф, який зняв календар. Серед моделей — половина жінок, зокрема жінки в мистецтві: Наомі Кемпбелл, письменниця Марго Лі Шеттерлі та поетеса Аманда Гормен, актриса Анджела Бассетт, співачки Тейяна Тейлор і Тіва Севідж. 

Pirelli — 2024

Pirelli — 2024

Обкладинка календаря Pirelli на 2024 рік відбиває унікальний погляд Принца Г'ясі на це знакове видання. На яскраво-бірюзовому тлі, наповненому барвистими деталями, семирічний хлопчик-модель Абул-Фаїд Юсіф зображає юного Г’ясі. Можливо, це натяк у бік його стрімкого злету на вершину світу фотографії. Ставши першим темношкірим фотографом, який зняв календар Pirelli, Г’ясі прагне прокласти шлях і для інших. «Коли ти робиш щось першим, це також означає, що ти маєш бути впевненим, що не будеш останнім», — каже він.

Pirelli на 2024

Юсіф грається з мініатюрними версіями деяких предметів, що з'являються на сторінках календаря: ключем, який тримає голлівудська легенда Анджела Бассетт, уламками годинника з колекції супермоделі Наомі Кемпбелл, рожевими сходами, якими підіймається поетеса Аманда Горман, блакитною валізою, яку несе актор і діджей Ідріс Ельба.

Це зображення — путівник, який допоможе нам зрозуміти деякі тонкощі дуже особистого та зворушливого підходу Г'ясі, адже саме так розгортається його багатошаровий календар, сповнений ретельних деталей та послань, гідних картин епохи Відродження, якими він захоплюється.

А тепер роздивімося увесь календар в деталях. 

Pirelli 2024

Акторка Анджела Бассетт постала у кадрі в елегантному образі. Вона одяглася у відкриту бежеву сукню із золотистою вишивкою і прикрасила шию кольє з блискучим камінням.Pirelli — 2024

Г'ясі не міг не скористатися можливістю включити до календаря фото ганської королівської родини та повернувся до Гани, щоб зняти Отумфуо Осея Туту II, короля народу асанте.

Pirelli — 2024

Поетеса Аманда Горман і письменниця Марго Лі Шеттерлі запрошують нас до шкільних парт з посланнями на синій дошці. Сміливі кольори блоків — характерна риса творчості Г’ясі.

Pirelli — 2024

Актор Ідріс Ельба також був сфотографований принцом Г'ясі для календаря Pirelli на 2024 рік. Митець використовував велику студію, але фінальні зображення отримали додаткове цифрове оздоблення.

Піреллі 2024

Г'ясі вирішив зобразити у своєму календарі й себе. «Там, звідки я родом, фотоапарат не вважався поважним інструментом», — сказав він CNN. — Я подумав: «Я хочу це змінити».

Pirelli — 2024

Режисер Джеймс Семюел отримував вказівки від Г'ясі під час знімання. Відомий під назвою The Cal, календар Pirelli був започаткований у 1964 році, розповсюджувався серед клієнтів автомобільної компанії, але так і не був проданий.

Pirelli — 2024

Принц Г'ясі також сфотографував Марселя Десаї для календаря Pirelli на 2024 рік. Колишній футболіст збірної Франції народився, як і Г’ясі, в Аккрі. До речі, серед персонажів Г'ясі дуже багато африканців або тих, хто має тісний зв'язок з цим континентом.

Pirelli 2024

Pirelli 2024

Про Prince Gyasi

Принц Г'ясі народився в Гані, де і почав свою кар'єру фотографа. Спочатку він знімав на одноразову камеру, а з 16 років відточував майстерність камерою на IPhone. Він прославився своїми яскравими зображеннями, здебільшого знятими в його рідному місті Аккрі. Хлопець стрімко став популярним, створюючи рекламні кампанії для Puma та Balmain. Його роботи також прикрашали сторінки Vanity Fair і GQ. У своїй творчості ганець використовує сміливі кольори та гру на контрастах. Знімки Г’ясі розповідають візуальні історії, які передають атмосферу та яскравість його рідного краю та нового покоління, водночас кидаючи виклик традиційним наративам про Африку, елітаризму в мистецтві та західноцентричним ідеалам краси.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ