Відому книгу Сьюзен Зонтаґ «Про фотографію» видали українською

Важливе дослідження візуальної культури

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images, Wikimedia Commons

ОПУБЛІКОВАНО: 13 травня 2024

Музей Харківської школи фотографії випустив збірку есеїв популярної американської письменниці та критикині Сьюзен Зонтаґ «Про фотографію». Книга  вперше була видана в 1977 році й стала одним з найважливіших досліджень, що аналізують візуальну культуру, її цінність та вплив на людину. 

В шести текстах Зонтаґ розмірковує над тим, як фотографія перетворилася на соціальний ритуал і змінила наші стосунки з навколишнім світом, чому вона нас захоплює, як вона пов'язана з поняттями краси та етичності, правди та ілюзії й розширює наші уявлення про реальність. Також авторка розглядає фотографію як інструмент збереження пам'яті, унікального зв'язку між живим і неживим.

Сьюзен Зонтаґ, 1979. Фото: Wikimedia Commons

Сьюзен Зонтаґ навчалася в Гарвардському університеті та Оксфорді, досліджувала роботи провідних філософів, писала про літературу, театр, кіно, живопис, гендер та політику і двічі нагороджувалася французьким Орденом мистецтв та літератури.

Серед інших знаменитих робіт авторки  — «Нотатки про кемп», «Проти інтерпретації» та «Спостереження за болем інших», яку опублікувала українською команда Ist publishing.

Минулого року «Видавництво Анетти Антоненко» також представило книгу, присвячену життю і творчості авторки, яка змінила сприйняття культури XX століття.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ