В Україні вп’яте вручать премію Women in Arts. The Resistance

За особливі здобутки у сфері культури і мистецтва

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані організатором

ОПУБЛІКОВАНО: 1 березня 2024

Організація ООН Жінки в Україні та Український інститут 6 березня вп’яте назвуть імена лауреаток премії Women in Arts. The Resistance. Її вручають за здобутки у сфері культури і мистецтва, що сприяють наближенню перемоги. Також нагорода вшановує пам'ять мисткинь, які загинули внаслідок російської агресії.

Ювілейна церемонія нагородження відбудеться під гаслом «Допоки не скінчиться буря». З початком повномасштабної війни в Україні, після річної перерви, премія набула нового сенсу, що відобразилося в її назві — The Resistance. Вона символізує опір та стійкість — те, що об'єднало не лише українських мисткинь, а й весь український народ. 

Організатори премії представили імена цьогорічних номінанток у 7 категоріях: 

●  Жінки у візуальному мистецтві:
Катерина Бучацька, Катерина Алійник, Леся Хоменко

●  Жінки в кіно:
Аліса Коваленко, Марина Врода, Марина Майковська

●  Жінки в музиці:
Марія Яремак, Джамала, Христина Далецька

●  Жінки в літературі:
Ярина Чорногуз, Любов Якимчук, Ія Ківа, Олена Герасим’юк, Олеся Яремчук

●  Жінки в театрі:
Оксана Дмітрієва, Інна Фалькова, Юлія Заулична

●  Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях:
Катерина Яковленко, Ксенія Білаш, Дарка Гірна

●  Жінки в культурному менеджменті:
Ольга Гончар, Ольга Балашова, Олександра Коваль

Також під час церемонії відбудеться нагородження особливою відзнакою (Special mention). Це окрема премія, запроваджена у 2021 році для відзначення досягнень жінок, які не є професійними мисткинями, але роблять важливий внесок в українську культуру.

Минулого року організатори премії змінили критерії оцінки учасниць. Тепер члени журі враховують не тільки професійні досягнення, іноваційність, національне та міжнародне визнання номінанток, а і їхній особистий внесок у перемогу — діяльність у військовій, волонтерській та інших сферах, які безпосередньо наближають перемогу України.

Women in Arts — це незалежна премія, яку у 2019 році заснували Український інститут та ООН Жінки в Україні в рамках руху за гендерну рівність HeForShe. Мета премії — привертати увагу до досягнень жінок-мисткинь та популяризувати українську культуру в країні та світі.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ