У Луврі представлять першу виставку, присвячену моді

Проєкт дослідить, як мистецтво надихає дизайнерів

АВТОР:

ФОТО: Louvre Museum, Instagram @museelouvre

ОПУБЛІКОВАНО: 26 серпня 2024

У січні один із найвідоміших музеїв світу презентує глядачам першу виставку, присвячену моді та її зв'язку з мистецтвом. Проєкт дослідить, як дорогоцінні експонати Лувру, створені в період від візантійських часів до епохи Другої Французької імперії (XIX століття), надихали дизайнерів у минулому та продовжують зачаровувати їх сьогодні.

Виставка поки що не має фінальної назви. До експозиції увійдуть 65 образів і 30 аксесуарів, які розмістять серед об'єктів декоративно-прикладного мистецтва Лувру — від обладунків, гобеленів і ювелірних прикрас до вітражів та розкішних апартаментів Наполеона III. Всього до колекції, що була створена у 1893 році, входить понад 20 тисяч експонатів. 

Речі для експозиції передадуть дизайнери та доми моди з Франції, Італії, Великобританії та США. У фокусі виставки будуть образи, створені з 1960-х років до сьогодні.

Організатори проєкту прагнуть показати, як сучасна мода звертається до історії, а натхненням для певних силуетів, кольорових рішень та прикрас стають мистецькі твори та декоративні предмети. Так, наприклад, обладунки представляли великий інтерес для Пако Рабана та Тьєрі Мюглера. Джонатана Андерсона надихала кераміка, Марію Грацію К’юрі — художники італійського Відродження, Ердема Мораліоглу — старовинний текстиль, а Александра Макквіна — гобелени доби Ренесансу.

Куратором виставки став Олів’є Габет, директор відділу декоративного мистецтва Лувру. 

«Я вважаю, що мода — це міст між поколіннями та музеями, спосіб говорити про щось старе дуже свіжим та живим способом. Сподіваюся, цей проєкт допоможе по-новому поглянути на колекцію Лувру»,

— підкреслює куратор виставки.

«Сьогодні моду цікавіше розглядати у зв’язку з іншими сферами. Коли ви спілкуєтеся з дизайнерами, звичайно, вони говорять про моду, але також про мистецтво, традиційні ремесла, фотографію. Відчувається велика зміна в тому, як мода дивиться на саму себе та свої стосунки з іншими формами творчості»,

— зазначає Олів’є Габет.

Серед дизайнерських речей, створених під впливом колекції Лувру, будуть представлені образи Chanel, Dolce & Gabbana, Yohji Yamamoto та інших відомих брендів, однак деталі поки що не розкриваються. Виставка триватиме з 24 січня по 21 липня 2025 року. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ