Українську інсталяцію на Burning Man створили з пошкоджених війною вуличних знаків

Скульптуру I’m Fine представили у пустелі Блек-Рок

АВТОР:

ФОТО: Олексій Репік, Instagram @ukraine.ua

ОПУБЛІКОВАНО: 2 вересня 2024

Україна представила на фестивалі незалежного мистецтва Burning Man, що проходить у пустелі Блек-Рок у штаті Невада, інсталяцію I’m Fine, яка нагадує про руйнівні наслідки війни. Проєкт розробив український сучасний художник, лауреат премії PinchukArtCentre Олексій Сай за підтримки благодійного фонду «Повернись живим». 

Конструкція являє собою фразу I’m Fine (укр. «Я в порядку». — Прим. ред.), яка складається з пошкоджених обстрілами дорожніх знаків, вказівників та парканів.

Робота апелює до однойменного мему, коли людина заявляє, що з нею все добре, хоча насправді в її житті панує хаос і все падає з рук. Інсталяція покликана нагадати гостям фестивалю про виклики й труднощі, з якими українці стикаються щодня, доки триває війна. 

Фото: Олексій Репік

Серед об'єктів, що стали частиною роботи, — знак з написом «Обережно, діти!», фрагмент торгівельного центру в Херсоні, шматки сонячних панелей та воріт житлових будинків, орієнтири з назвами населених пунктів та інші посічені кулями та ракетами металеві знаки. 

«Люди стоять і дивляться. Іноді дуже довго. Сміливіші торкаються гострих країв. Багато хто плаче. Здається, наша ідея спрацювала і її почують тут десятки тисяч людей. Наша абсолютно неадекватна життєва ситуація стала для нас нормою, ми навчились бути сильними і святкувати життя навіть за цих обставин. Ми все менше реагуємо на ракети і смерть, горе і надзусилля, які доводиться докладати, щоби просто не зʼїхати з глузду від страхів війни і від почуття провини за те, що робиш недостатньо. Ми правда «в нормі», просто наша норма страшніша за нічні жахіття. Але ми живемо, боремося і навіть намагаємось іноді радіти», 

— підкреслює засновник благодійного фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега.

«Один американець сказав, що в нашій інсталяції стільки горя і смерті, що це важко витримати, і заплакав. Інший сказав, що в ній багато сили, бо, якби ми були жертвами, а не воїнами, ми б її сюди не привезли», 

— додає Віталій. 

Побачити роботу відвідувачі фестивалю Burning Man, що відомий завдяки своїм масштабним артпроєктам у пустелі та яскравим костюмам гостей, зможуть до 2 вересня 2024 року.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ