У Парижі представили виставку знаменитого скульптора Константіна Бранкузі

Масштабна експозиція у Центрі Помпіду

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Succession Brancusi/ADAGP, Wikimedia Commons

ОПУБЛІКОВАНО: 9 квітня 2024

У Центрі Помпіду в Парижі представили ретроспективу знаменитого румунського митця Константіна Бранкузі, що у XX столітті змінив погляд на скульптуру, працюючи з абстрактними формами. Бранкузі народився в 1876-му в маленькому селі Хобіца. У віці 28 років обдарований художник прибув до Парижа, щоб навчатися у Школі витончених мистецтв, але згодом покинув її за порадою свого вчителя — відомого французького скульптора Огюста Родена, автора робіт «Мислитель» і «Поцілунок».

Бранкузі не задовольняло реалістичне трактування образів навколишнього світу, тож він одним із перших почав експериментувати з абстракцією в скульптурі, відчуваючи, як кубізм та інші авангардні стилі підкорюють живопис. Водночас Константін Бранкузі ніколи не хотів бути частиною якогось мистецького руху і шукав власний шлях. 

Константін Бранкузі

«Ніщо не росте в тіні великих дерев», 

— сказав скульптор уже після трьох місяців роботи в студії Огюста Родена. 

Константін Бранкузі працював із деревом, бронзою, гіпсом і мармуром, не використовуючи готові форми. У своїй творчості він прагнув чистоти та лаконічності, позбавляючись усього зайвого. 

У Центрі Помпіду виставили понад 120 скульптур і сотні ескізів Бранкузі — це найбільша ретроспектива автора за майже 30 років. Роботи художника важко транспортувати через їхню делікатність, тож зібрати таку кількість експонатів в одному просторі — непроста і відповідальна задача. Виставку супроводжує улюблена музика митця — румунські народні пісні та американський джаз, композиції Еріка Саті та Джанго Рейнгарда. 

Глядачам пропонують прослідкувати за тим, як змінювався стиль художника протягом його життя та на власні очі побачити культові скульптури «Спляча муза», «Поцілунок», «Птах у просторі» і «Принцеса Х».

Константін Бранкузі майже не давав інтерв'ю та завжди відмовлявся від послуг агентів — щоб купити роботи митця, клієнти мали особисто відвідати його майстерню. Художник близько спілкувався з Марселем Дюшаном та Амадео Модільяні. 

«Коли я вперше відвідав Бранкузі в його студії, я був вражений нею більше, ніж будь-яким собором. Я був зачарований її світлом та легкістю. Приходити туди було наче подорожувати в інший світ»,

— писав відомий фотограф Ман Рей. У 1945 році Бранкузі раптово припинив роботу, вважаючи, що йому більше нічого додати до свого художнього надбання. 

Побачити експозицію скульптора, що змінив історію світового мистецтва, можна до 1 липня 2024 року.

Фото: Wikimedia Commons

Фото: Wikimedia Commons

 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ