У Мексиці проходить масштабна виставка робіт українських художників

Експозиція сучасного мистецтва «Дім за зорею»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані організатором

ОПУБЛІКОВАНО: 6 лютого 2024

Українське мистецтво продовжує підкорювати не тільки європейську аудиторію. У мексиканському місті Гвадалахара проходить виставка робіт сучасних українських митців «Дім за зорею», що об'єднала одразу 25 авторів. У проєкті взяли участь Жанна Кадирова, Саша Маслов, Роман Мінін, Тарас Ковач, Віталій Кохан, Катя Лібкінд, Ксенія Гнилицька, Анна Звягінцева, Люся Іванова, Олена Субач, Катя Бучацька та інші відомі художники. 

Виставка присвячена змінам ландшафту і його сприйняття, трансформації поняття дому в умовах війни. Хтось з її учасників залишається в Україні та працює у своїх майстернях, хтось тимчасово виїхав з країни, дехто займається волонтерством, а хтось вступив до лав ЗСУ.

Роботи Каті Бучацької та Олени Субач

Експозиція об'єднує різні художні форми: живопис, графіку, фото, відео та інсталяцію. Мистецькі твори розповідають про втрату і збереження дому, практики єднання і підтримки та про те, як може співіснувати мистецтво з життям під час війни. 

Виставку назвали на честь вірша Богдана-Ігора Антонича — українського поета і прозаїка першої третини XX століття. Символічний твір «Дім за зорею» був написаний незадовго до смерті автора, який пішов з життя у 27 років. Через свій містичний і модерністський характер, далекий від радянської ідеології, тексти Антонича були заборонені в СРСР до 1960-х років. 

Жанна Кадирова. Із серії «Повітряна тривога»

«Дім за зорею для того, хто на полі бою. Для того, чий дім окуповано. Для того, хто за межами свого міста і країни. Для того, чий дім знищено. Для того, хто в себе вдома, але не почувається в безпеці. Дім — це місце пам‘яті, відбудови і стартова точка майбутнього», 

— підкреслюють автори проєкту. 

Виставка нагадує глядачам, далеким від українського контексту, про те, що, попри важкі втрати, культура і сучасне мистецтво України продовжують розвиватися. 

Роботи Тараса Ковача

Експозиція розмістилася у трьох залах MUSA — Музею мистецтв Університету Гвадалахари в самому центрі міста. Кураторкою проєкту стала Наталія Маценко — мистецтвознавиця з Києва, що торік працювала над підготовкою виставки українського мистецтва Unfolding Landscapes у Брюсселі. 

Побачити експозицію у Гвадалахарі можна буде до 24 лютого 2024-го — другої річниці повномасштабної війни. Після цього її також презентують в Мехіко за підтримки ЄС та Посольства України в Мексиці.

ОленА Субач. Із серії Hidden


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ