У Києві відкрився музей Ади Рибачук та Володимира Мельніченка

Відомих українських художників-монументалістів

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані музеєм

ОПУБЛІКОВАНО: 13 травня 2024

Музей-майстерню Ади Рибачук і Володимира Мельніченка, що розташований на вулиці Малопідвальній, 10–Б, знову відкрили для відвідувачів після оновлення. Тему першої експозиції визначили як NON-FINITO — до неї увійшли незавершені роботи митців, які дозволяють зануритися в унікальний творчий процес. 

«Трохи магії, і тепер кожен твір має достатньо повітря та дистанцію для огляду. І це нагода не лише побачити улюблені роботи з нового ракурсу, але й уперше оглянути артоб'єкти, які ніколи не були представлені публічно», 

— зазначають у музеї. Організувати виставковий простір допомогло українське архітектурне бюро «ФОРМА».

Художники Ада Рибачук і Володимир Мельниченко

Дует українських художників-монументалістів працював над скульптурами, картинами та масштабними горельєфами. Митці найбільш відомі завдяки проєкту київського крематорію — одного з ключових модерністських об'єктів Києва, який вони розробили в 1975 році разом з архітектором Авраамом Мілецьким.

Важливим елементом комплексу мала стати Стіна пам'яті, над якою автори працювали сім років. В її основі 24 композиції, присвячені темам життя і смерті, сповнені глибини й драматизму, що могли б емоційно підтримати людей, які переживають втрату. В 1982 році, коли роботи були майже завершені, горельєфи закрили шаром бетону як художні твори, що не відповідають принципам соціалістичного реалізму. Лише три роки тому вдалося відновити фрагмент «Берегиня», але ще 23 композиції досі залишаються схованими. 

У 2020 році було створено Фонд збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельніченка. Ключовими завданнями об'єднання стало перетворення майстерні художників на повноцінний музейний простір і відновлення горельєфів Стіни пам'яті, що є частиною історії Києва та свідченням протистояння українських митців і тоталітарної радянської влади.

Наразі музей Ади Рибачук та Володимира Мельніченка працюватиме кожної середи, п‘ятниці та суботи з 12:00 до 19:00.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ