У Києві покажуть мультимедійне шоу за творами Марії Примаченко

З музичним супроводом гурту «ДахаБраха»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Марія Примаченко

ОПУБЛІКОВАНО: 11 січня 2024

У Національному музеї декоративного мистецтва України представлять мультимедійне шоу «Примаченко. Рік дракона», присвячене творчості знаменитої художниці. Понад 20 самобутніх картин Марії Примаченко в жанрі наївного мистецтва «оживуть» під музичний супровід етногурту «ДахаБраха», що також відомий далеко за межами України. Шоу присвячено дню народження мисткині, якій 12 січня виповнюється 115 років.

Марія Примаченко за життя написала понад 800 картин. Її стиль увібрав у себе багатовікову культуру і традиції народного мистецтва, що проявляється в зображеннях фантастичних звірів і рослин. Старовинним образам художниця надавала нових змістів, використовуючи впізнавані яскраві кольори та орнаменти. Працюючи зі звичайним ватманом, гуашшю й аквареллю, Марія Примаченко об'єднала техніки малюнку і живопису та створила свій унікальний художній світ. У 1937 році на всесвітній виставці в Парижі вона одержала золоту медаль, здивувавши своїми картинами європейських поціновувачів мистецтва. 

Нагадаємо, що у 2022–2023 роках роботи художниці активно представляли вдома та за кордоном, зокрема в Українському домі, на Венеційській бієнале та масштабній експозиції «Марія Примаченко: слава Україні» в Нью-Йорку, де показали понад 100 картин мисткині. Видавництво «Родовід» випустило однойменну книгу, де можна роздивитися зображення детальніше. 

Також твори Марії Примаченко вперше презентували в Лондоні — у галереї Saatchi Gallery. У березні виставку робіт мисткині планують провести у варшавському Музеї на Віслі. Під час експозиції відбуватимуться дебати й семінари, присвячені творчості української художниці. Проєкт підтримав благодійний фонд «Творча спадщина родини Марії Примаченко».


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ