У Франкфурті представили виставку українських художників The offering

Проєкт, присвячений їжі та національним традиціям

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані організатором

ОПУБЛІКОВАНО: 4 квітня 2024

У галереї 91 galerie у Франкфурті представили роботи сучасних українських митців. Проєкт The offering — це поетичний архів спогадів про їжу та повʼязаних з нею сімейних історій, що передавались від покоління до покоління. Експозицію презентувала The Stein Studio — галерея, заснована в Києві художницею Ольгою Штейн.

У багатьох культурах традиція спільної трапези є важливою для встановлення соціальних зв’язків. Однак, за даними ООН, до 2030 року продовольча криза загостриться, а 660 мільйонів людей у всьому світі можуть зіткнутися з голодом через глобальний дефіцит продовольства.

Виставка The offering розповідає про цінність землі та її дарів, які зараз є особливо вразливими — зокрема, через військову агресію Росії на території України: труднощі з транспортуванням українського зерна впливають на доступність продуктової корзини для різних верств населення в усьому світі.

У роботах, представлених в експозиції, відображається історія руйнівного впливу імперіалізму, що здійснювався Росією століттями: репресії, Голодомор, брак продуктів під час радянського режиму, війна, що відбувається просто зараз. Але все ж таки The offering зосереджується на солідарності та гуртуванні, на єднанні й турботі в процесі приготування їжі та піклування про близьких.

У проєкті взяли участь відомі українські художники: Алевтина Кахідзе, Анна Звягінцева, Катерина Лесів, Катерина Алійник, Лада Вербіна, Євген Коршунов, Ольга Штейн, Інга Леві, Діана Халілова, Тамара Турлюн, а також колектив «Мюзікл».

Кураторами проєкту стали Тамара Турлюн, Антон Усанов та Ольга Штейн. Побачити виставку сучасних митців у Франкфурті можна буде до 13 квітня.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ