Скульптуру українського художника Павла Макова представили у Відні

«Фонтан виснаження»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Євген Нікіфоров, Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 16 квітня 2024

У головному дворі музейного кварталу Відня 11 квітня представили кінетичну скульптуру українського художника Павла Макова «Фонтан виснаження».

Робота являє собою 78 мідних лійок, вмонтованих у стіну, по яких поступово стікає вода. На її створення художника наштовхнули спогади з 1990-х, коли в його рідному Харкові сталася чергова аварія і через відсутність водопостачання майже всі фонтани у місті припинили працювати.

Артоб'єкт символізує виснаження природних і людських ресурсів, втому і розчарування від політичної та соціальної нестабільності. 

Instagram: @mqwien

У 2022 році проєкт Павла Макова представляв Україну на Венеційській бієнале. У контексті повномасштабного вторгнення у роботи з'явився ще один сенс — виснаження демократичного суспільства, яке більше не може закривати очі на російську тиранію та війну. 

«Незважаючи на те, що я художник, я не вірю в те, що мистецтво врятує світ. Ця символічна конструкція під назвою «Фонтан виснаження» нагадує про ситуацію, в якій ми перебуваємо, мабуть, останніх 20 років. Вона демонструє стосунки, що формуються в соціумі, відносини з іншими людьми і природою. Адже що таке культура? Культура — це не живопис, музика чи література. Вона є втіленням того, як суспільство функціонує всередині себе та взаємодіє із зовнішнім світом. Мистецтво — це не ліки, а діагноз», 

— підкреслює Павло Маков. Побачити його скульптуру «Фонтан виснаження» у Відні можна буде до 29 червня. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ