Художниці Марії Примаченко присвятили альбом електронної музики

Знаменитим фантастичним звірям

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані музикантом

ОПУБЛІКОВАНО: 28 лютого 2024

Електронний музикант, засновник фестивалю Next Sound Андрій Кириченко представив альбом MARIA, присвячений знаменитій «наївній» художниці Марії Примаченко. Так артист висловив захоплення творчістю авторки, що стала символом автентичного українського мистецтва на перетині традицій і сучасності. 

Марія Примаченко була самоучкою і все життя провела в селі Болотня Київської області, однак її роботи долали кордони та відстані, підкорюючи глядачів із різних куточків світу як у минулому, так і сьогодні. Унікальним стилем художниці та її фантастичними сюжетами захоплювалися Пабло Пікассо і Сергій Параджанов. Її картини виставлялися в Парижі, Берліні, Лісабоні, Відні, Монреалі та багатьох інших містах. У 2022 році роботу мисткині «Квіти виросли коло четвертого блока» придбали за рекордні $500 тисяч — усі гроші передали на потреби української армії.

Музикант Андрій Кириченко

Андрій Кириченко вперше звернувся до творчого спадку художниці у 2020 році — на фестивалі Bouquet Kyiv Stage він презентував концерт «Дивосвіт Химер», у візуальному супроводі якого використали картини Марії Примаченко. 

Додатковим імпульсом до створення альбому стала трагічна подія лютого 2022 року, коли російський снаряд зруйнував Іванківський історико-краєзнавчий музей, де зберігалася колекція картин художниці. Місцеві жителі змогли винести з полум'я 14 робіт Примаченко, але сам музей вигорів вщент. Завдяки новому релізу музикант хотів нагадати не тільки про масштаб особистості Марії Примаченко, а й про планомірне знищення української культури окупантами.

Марія Примаченко, «Синій Бик», 1947

«Образи «наївного» мистецтва Примаченко зверталися до дивовижних архетипічних просторів, які відтворюють як національну ідентичність, так і особисті прагнення Марії, віру в силу любові, добра та усього прекрасного, що нас оточує. У її роботах можна зустріти візуальні атрибути сільського життя, українську етніку, дивних тварин, квіти та навіть зоряні небесні тіла. Я прагнув створити амальгаму звукових текстур, що зможуть передати це все слухачеві»,

— підкреслює музикант.

Марія Примаченко, «Тигр Сміється», 1982

Композиції альбому були названі на честь картин художниці: «Синій бик», «Тигр сміється», «Кукурудзяний кінь у космосі», «Атомна війна, будь проклята вона!», «Чорний звір», «Мавпа їде на чотириголовому звірі» та інших робіт мисткині. Реліз MARIA відбувся на британському лейблі Touched Music UK.

Марія Примаченко, «Атомна війна, будь проклята вона!», 1978


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ