Художник Джефф Кунс відправив «космічні» скульптури на Місяць

У співпраці з агентством Space X

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Jeff Koons, Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 15 лютого 2024

У 2023 році один з найдорожчих художників сучасності Джефф Кунс представив серію скульптур «Фази Місяця» (Moon Phases), натхнену минулими та майбутніми людськими досягненнями, безмежністю всесвіту та відкриттям невідомого.

Проєкт складається зі 125 унікальних робіт, які автор планував відправити на Місяць. Свій задум він зміг реалізувати 15 лютого, коли вони вирушили в космічну подорож на борту ракети Falcon 9 від компанії Space X, запуск якої відбувся у Флориді. 

Робота Джеффа Кунса із серії «Фази Місяця»

Художник вважає, що на сьогодні це найамбітніший його проєкт. Кожна з мініатюр серії відповідає 62 фазам Місяця, які можна побачити, знаходячись на Землі, та 62-м, які видно з різних точок в космосі. Також одна зі скульптур демонструє явище місячного затемнення. 

Джефф Кунс присвятив роботи відомим особистостям, що змінили історію: Леонардо да Вінчі, Платону, Нефертіті, Галілео Галілею, Моцарту, Габріелю Гарсіа Маркесу, Девіду Боуі, Енді Ворголу, Махатмі Ганді та іншим знаменитим людям.

Мініатюри серії, розміром приблизно 2,5 см кожна, стануть першими скульптурами, фізично присутніми на Місяці, — їх помістять в екологічний та міцний захисний куб. Копії робіт більшого розміру залишаться і на Землі, що, на думку автора, створить символічний зв'язок між нашим домом і космічними просторами. Крім того, у кожної скульптури буде цифрова версія у форматі NFT. 

«Я ріс, слухаючи, як президент Джон Кеннеді говорив про політ на Місяць. Це дало нашому суспільству бачення майбутнього та мотивацію, щоб ми могли вірити в себе та досягати чогось», 

— підкреслює Джефф Кунс. 

Нагадаємо, що у 2022 році роботу художника, який найбільш відомий завдяки своїм інсталяціям та скульптурам у вигляді надувних кульок, виставили на аукціон Christie’s, щоб зібрати кошти на підтримку України. Артоб'єкт «Мавпа з повітряних куль (пурпурна)» з колекції Віктора та Олени Пінчук придбали за $11,5 мільйона — зібрану суму відправили на допомогу важкопораненим військовим та цивільним громадянам.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ