Дивимося перший трейлер біографічного фільму «Малевич»

Картина присвячена видатному художнику XX століття Казимиру Малевичу

АВТОР:

ФОТО: Кадри з фільму

ОПУБЛІКОВАНО: 18 жовтня 2024

Компанія 435 Films представила перший трейлер фільму «Малевич», присвяченого одному з найвідоміших митців XX століття, засновнику супрематизму Казимиру Малевичу. Прем'єра біографічної стрічки Дарʼї Онищенко відбудеться 1 листопада в рамках кінофестивалю «Молодість», а в широкий прокат картина вийде навесні 2025 року. 

Казимир Малевич народився 1879 року в Києві, у родині польських католиків Северина та Людвіки Малевичів. Уже на ранньому етапі своєї творчості художник почав експериментувати з техніками експресіонізму, кубізму і футуризму, ставши одним із провідних представників авангарду. Поступово митець прийшов до ідеї повної відмови від зображення людей, об'єктів і сцен із реального життя в живописі, що знайшла відображення в новому стилі — супрематизмі. У 1915 році його особисте відкриття втілилося в культовій роботі «Чорний квадрат».

Український фільм про Казимира Малевича

Стрічка Дарʼї Онищенко розказує про пошуки українського митця, що здобув світове визнання, і прослідковує його унікальний мистецький шлях — від початку кар'єри та футуристичної виставки «0,10» до роботи в Київському художньому інституті та зображення на полотнах та малюнках наслідків Голодомору. 

У своїх «Автобіографічних записках» Казимир Малевич згадував про те, як формувався його зв'язок з Україною, і підкреслював важливість народного мистецтва — зокрема, його вплив можна відчути у двох «селянських циклах» автора. Малевич був єдиним художником, який у 1930-х наважився зобразити у своїй творчості трагедію українців, що помирали від голоду. Картина «Малевич» також проводить паралелі між подіями XX століття і сьогоднішньою боротьбою за незалежність України.

Трейлер фільму про Казимира Малевича

Екранний образ художника формувався завдяки архівним матеріалам, документальним фотографіям, спогадам колег, учнів, друзів і родичів митця. Консультантом стрічки стала виконавча директорка Українського Інституту та авторка декількох книг про Казимира Малевича Тетяна Філевська.

Роль художника виконав Віталій Ажнов, відомий завдяки своїм яскравим театральним роботам. Також у стрічці зіграли Ірма Вітовська-Ванца, Олексій Горбунов, Марина Кошкіна, Олександр Новіков, Костянтин Темляк, Христина Корчинська та Дарія Творонович.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ