Дивіться фільм про сміливий артпроєкт на українській антарктичній станції «Академік Вернадський»

Роботу архітекторів balbek bureau

АВТОР:

ФОТО: balbek bureau

ОПУБЛІКОВАНО: 22 серпня 2024

Українська студія архітектури та дизайну balbek bureau представила фільм «Доставка спогадів: до Антарктиди і назад», який розказує про роботу команди на антарктичній станції «Академік Вернадський».

Архітектори реалізували амбітний артпроєкт, створивши на основі старого паливного бака будівлю, що повторює контур традиційного українського будинку.

«Це як лего — просто велике. В Антарктиді. Серед пінгвінів», 

— зазначають у balbek bureau.

Артпроєкт balbek bureau

Матеріали прибули на острів Галіндез на початку 2022 року, однак через повномасштабне вторгнення засновник студії Слава Балбек і конструктор Мітя Зінов'єв вирушили в Антарктиду та встановили інсталяцію в лютому 2023-го.

Команда мусила врахувати суворі погодні умови. Конструкція мала бути стійкою до низьких температур (від +5 до -30 °C) та шквального вітру (до 40 м/с). Окрім 12 працівників станції, на острові мешкає понад 3,5 тисячі пінгвінів, тож інсталяція мала бути не тільки безпечною для місцевої фауни, а й досить міцною, щоб пінгвіни не могли розібрати деталі на гнізда. 

Картина простежує шлях архітекторів — від презентації перших концептів полярникам до монтажу конструкції за 100 км від полярного кола і повернення учасників додому через протоку Дрейка. Переглянути стрічку можна на платформі Megogo.

Артпроєкт balbek bureau

Проєкт «Дім. Спогади» задумувався як інсталяція, що органічно впишеться в антарктичні краєвиди, буде приваблювати туристів і нагадувати українським полярникам про дім.

«Старий паливний бак був чи не першим, що бачать чотири тисячі туристів, які щорічно відвідують станцію «Академік Вернадський» під час антарктичного літа. Він потрапляє на більшість фото, які залишаються на згадку про подорож Антарктидою. Завданням нашої команди було переосмислити його вигляд і функції. Інсталяція мала знайомити гостей станції з нашою культурою, адже для багатьох іноземців це перша точка контакту з Україною»,

 — описують ідею в balbek bureau.

 



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ