До 100-річчя Сергія Параджанова: у Києві відбудеться прем'єрний показ фільму «Колір граната»

Картина була відреставрована фондом Мартіна Скорсезе

АВТОР:

ФОТО: Кадри з фільму

ОПУБЛІКОВАНО: 30 вересня 2024

У кінотеатрі «Оскар» в ТРЦ Gulliver 2 жовтня відбудеться премʼєра відреставрованої версії біографічної драми-притчі «Колір граната», що була створена у 1969 році. Вихід фільму приурочений до 100-річчя з дня народження знаменитого українського та вірменського режисера Сергія Параджанова (Саркіса Параджаняна). 

Цього року ЮНЕСКО вдруге в історії проголосило рік Сергія Параджанова, підкреслюючи значущість його творчості для світової культури.

«Колір граната» розповідає історію життя вірменського поета Саят-Нови, від дитинства до смерті. Фільм відображає духовний шлях, мистецькі напрацювання та внутрішні конфлікти, які зробили його головним ліриком своєї епохи. Саят-Нова постає як майстер містифікації, який сам потрапив у свої пастки.

Колір граната Сергій Параджанов в кіно

Сергій Параджанов, відомий також як режисер картини «Тіні забутих предків», створив унікальну візуальну мову для «Кольору граната», що надихає дизайнерів, режисерів та артистів, зокрема відсилки до фільму можна помітити у музичних кліпах Мадонни та Леді Гаґи.

Ролі у стрічці виконали Софіко Чіаурелі («Мелодії Верійського кварталу»), Спартак Багашвілі («Тіні забутих предків»), Мелкон Алекян та Вілен Галстян.

Реставрація «Кольору граната» була виконана Кінофондом Мартіна Скорсезе спільно з Cineteca di Bologna. За цю роботу Скорсезе отримав премію Інституту Параджанова-Вартанова у 2014 році. Світова прем'єра відреставрованої версії відбулася на 67-му Каннському кінофестивалі.

Мартін Скорсезе схарактеризував картину як «кінематографічний досвід, що лишається поза часом». Жан-Люк Годар зазначав, що «фільм може дати вам все, що ви могли б побажати».

Колір граната Сергій Параджанов в кіно

Стрічка «Колір граната» вийде в кінопрокат у межах осіннього сезону ретроспективної серії від «Артхаус Трафік». У вересні та листопаді в рамках проєкту будуть показані «За що мені це?» Педро Альмодовара та «Мрійники» Бернардо Бертолуччі. Раніше кінокомпанія вже демонструвала на великих екранах такі класичні фільми як «Загублене шосе», «Виживуть лише коханці», «Пролітаючи над гніздом зозулі», «Чунцінський експрес», «Піаніст», «8 жінок» та багато інших.

Презентація фільму «Колір граната» в Україні здійснюється за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Медіапартнером спеціального показу 2 жовтня виступило видання Harper's Bazaar Ukraine. Відреставрована картина вийде в широкий прокат з 3 жовтня — квитки можна придбати за посиланням

Колір граната Сергій Параджанов в кіно

Колір граната Сергій Параджанов в кіно

Колір граната Сергій Параджанов в кіно

Колір граната Сергій Параджанов в кіно

Колір граната Сергій Параджанов в кіно


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ