Будинок «Слово»: Дивимося трейлер фільму про письменників Розстріляного відродження

Стрічка про знищення і опір української культури XX століття

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадри з фільму

ОПУБЛІКОВАНО: 21 березня 2024

У травні глядачам представлять нову стрічку Тараса Томенка, що досліджує становище української літератури та мистецтва в першій половині XX століття, — а поки що дивимося перший трейлер і кадри зі зйомок фільму, над яким команда працювала понад 10 років.

Картина «Будинок "Слово". Нескінчений роман» розповідає про українських письменників 1920-х —1930-х років, що є представниками Розстріляного відродження. У 1927 році за наказом Сталіна в Харкові збудували кооперативний будинок «Слово», куди заселили провідних українських авторів.

Письменники стали частиною радянського експерименту — мешкаючи в комфортних квартирах, вони знаходилися під тотальним контролем, і мали працювати виключно на благо комуністичної партії. Фільм заснований на реальних подіях. Головними героями стрічки стали Микола Хвильовий, Лесь Курбас, Михайло Яловий, Михайль Семенко, Григорій Епік та Павло Тичина.

Не всі письменники згодні відмовитися від своїх національних ідей. У центрі подій опиняється молодий і нікому не відомий автор Володимир Акімов. З його появою в будинку «Слово» починають відбуватися дивні речі. У стрічці показано, як обіцянка «комуністичного раю» поступово перетворюється на масові репресії та розстріли, а тоталітарна система нищить найкращих представників української культури XX століття.

Режисер Тарас Томенко не вперше звертається до цієї теми — у 2018 році він випустив документальний фільм «Будинок Слово», що здобув кінопремію «Золота дзиґа». Автор проєкту зазначає, що шлях повернення українських письменників Розстріляного відродження з небуття був довгим і непростим.

Світова прем'єра картини «Будинок "Слово". Нескінчений роман» відбулася у 2021 році на Варшавському кінофестивалі, після чого стрічку показали на фестивалі Миколайчук OPEN. Вихід фільму у широкий прокат запланований на 9 травня. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ