Бренд byMe випустив фільм про театр «Березіль» та режисера Леся Курбаса

Один з провідних культурних діячів XX століття

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Wikimedia, ВУФКУ

ОПУБЛІКОВАНО: 13 березня 2024

Бренд byMe, що у лютому представив колекцію, натхнену творчістю талановитого українського режисера та драматурга, засновника театру «Березіль» Леся Курбаса, продовжує знайомити глядачів з постаттю митця у новому короткометражному фільмі. Режисером відео «Відродження» став Юрій Двіжон. 

Фільм розказує про діяльність Леся Курбаса, що у XX столітті європеїзував український театр, підкреслив його відокремленість від російського та створив власну творчу школу.

Режисер вивчав філософію та акторську майстерність у Відні. Повернувшись до України, він шукав нові мистецькі форми. Лесь Курбас прагнув показувати глядачам актуальні зарубіжні п’єси та філософські твори Лесі Українки, Володимира Винниченка і Олександра Олеся.

Український режисер Лесь Курбас

Театр-студія «Березіль», що був заснований 1922 року, став головним культурним проєктом режисера та втіленням його ідей. Він був не лише осередком для художніх експериментів, а й боровся за мистецьку самостійність України. 

У 1934-му Леся Курбаса судили за націоналізм — через три роки митця розстріляли в урочищі Сандармох разом з Валер’яном Підмогильним, Миколою Кулішем та Марком Вороним.

Щоб підкреслити взаємозв'язок поколінь українського театру, який зберігся попри придушення національної культури, byMe та Юрій Двіжон залучили до зйомок акторів та акторок Малого театру. Ця труппа й сьогодні виконує «Маклена Граса» — останню спільну постановку Леся Курбаса та драматурга Миколи Куліша. 

«Працюючи над цим відео, ми з командою свідомо вирішили не робити основний акцент на колекції бренду. Вона, звісно, присутня, але виглядає дуже лаконічно та поєднується з історичними фото- та відео-матеріалами, які ми знайшли у Центральному державному аудіовізуальному та електронному архіві. Крім того, частина кадрів з акторками Малого театру в одязі byMe були зняті на 8-мм кіноплівку, яку проявляли в Лондоні»,

— зазначає режисер Юрій Двіжон.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ