Гастрожурналістка Маша Сердюк розповідає історію турецької страви чилбир, а також ділиться детальною інструкцією їхнього приготування.
Коли кажуть «турецький сніданок», всі одразу ж уявляють інстаграмне застілля з мільйоном крихітних тарілочок з різними наїдками. А тим часом пересічні турки влаштовують подібне «свято» хіба що у вихідні, коли йдуть до когось у гості. Воно й не дивно: serpme kahvaltı (в перекладі з турецької kahvaltı означає «будь-який сніданок», а приставка serpme означає «посипати»: стіл ніби посипають мільйоном тарілочок зі смачними наїдками) потребує часу. І мова навіть не про сервірування столу безліччю маленьких мисочок, а про неспішний ритм подібних сніданків: сидиш собі, їси спокійно, п’єш чай із крихітних скляночок у формі тюльпанчиків… Подібні посиденьки неможливі, скажімо, у вівторок чи середу, коли треба швиденько поїсти та бігти на роботу.
Тому в будні у Туреччині готують дещо простіше. Наприклад, чилбир.
- Чилбир (тур. çılbır) — це яйця-пашот, які подають на подушці з йогурту з часником, поливаючи пряженим маслом з чилі. Цю страву готували ще за часів Османської імперії: існують письмові джерела, які підтверджують, що чилбир їли османські султани 500-600 років тому.
@catandcookcz
В історичних записах можна знайти записи про щоденне меню Мехмеда II Фатіха Завойовника — османського султана, найбільшого полководця свого часу, того самого султана, який завоював Константинополь, поклавши кінець існуванню Візантійської імперії. Той факт, що в його щоденному меню значилося «п’ятдесят варених яєць, не-пашот», є очевидним доказом того, що яйця-пашот готували на кухні османського палацу вже у 15-му столітті.
Цікава тенденція насправді: поки в усьому світі страви бідняків підіймаються соціальними сходами й потрапляють у ресторани високої кухні, як, наприклад, це сталося із французьким цибулевим супом, у Туреччині з деякими стравами відбувається повністю протилежне. Зі столів заможних персон вони «опускаються» до найбідніших верств, бо не потребують якихось специфічних продуктів і складних технік приготування.
@testkitchen
Так, готувати чилбир дуже просто, продукти для цієї страви є в холодильнику кожної порядної турецької господині незалежно від віку й соціального статусу: яйця, йогурт, вершкове масло, часник і перець чилі (бажано в пластівцях). Все так просто.
Важливий нюанс полягає в тому, що йогурт для цієї страви, по-перше, має бути дуже густим, схожим на крем-сир, по-друге, він має бути кімнатної температури. Холодний йогурт надто швидко охолодить яйця-пашот, а холодні варені яйця, чесно кажучи, мають дивний і не дуже приємний смак.
@joys_kitchenn
Головна складність, мабуть, полягає в тому, щоб приготувати яйця-пашот. Проте це лише питання часу й практики — потренувавшись, ви можете легко готувати цю страву на сніданок буквально за 10-15 хвилин.
Отже, як приготувати яйця чилбир вдома
Знадобиться:
- яйця — 2 шт.
- густий йогурт — 3 ст. л.
- часник — 1-2 зубчики
- вершкове масло — 3 ст. л.
- перець чилі в пластівцях — 0,5 ч. л.
- оцет — 1 ч. л.
- сіль — дрібка
— Йогурт викласти у миску, вичавити туди зубчики часнику й добре перемішати.
— На сковороді розтопити вершкове масло на повільному вогні. Додати чилі, перемішати й одразу зняти з плити, бо перець почне горіти, а нам потрібно, щоб він зберіг яскраво-червоний колір.
@catandcookcz
— Приготувати яйця-пашот. Наповнити каструлю водою, додати чайну ложку оцту й дрібку солі. Акуратно розбити яйця в чашки або невеликі миски. Коли вода нагріється і на поверхні почнуть з’являтися перші бульбашки, ложкою закрутити воду, щоб утворилася воронка. У цю воронку обережно по одному ввести яйця у воду: перехилити миску з яйцем і дати йому зіслизнути по стінці у воду. Готувати 3-4 хвилини. Обережно дістати яйця з води шумівкою на паперову серветку, щоб прибрати зайву воду.
— Готові яйця-пашот викласти на часниковий йогурт і полити пряженим маслом з чилі. На бажання можна посипати дрібно посіченою зеленню. Подавати обов’язково з хлібом або лавашем, яким вимочувати рідкий жовток і йогурт.
@secretosdelsur