Завдяки невтомним рестораторам, що збирають найкращі традиційні рецепти по всій Україні, осучаснюють їх та експериментують зі смаками в пошуках найкращих поєднань, національна кухня ніколи не перестає нас дивувати. Згадуємо заклади столиці, де подають найсмачніший борщ, деруни з ікрою і, звісно, знаменитий «Київський торт».
«Глек»
Ресторан сучасної київської кухні, що робить ставку на страви з сезонних локальних продуктів, підтримує фермерів та молодих виробників. Шеф-кухар Андрій Северенчук шукає незвичні гастрономічні поєднання та розробив меню так, щоб усі позиції чудово доповнювалися винною картою. Заклад розташований в історичній будівлі, що є пам’яткою архітектури 1882 року, на розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської. В ресторані подають борщ із білими грибами, котлету по-київськи, парові вареники, київброди з індичкою та форшмаком, а на солодке — ніжний «Київський торт».
Instagram: @hlek.kyiv
«100 років тому вперед»
Співзасновником та бренд-шефом ресторану став Євген Клопотенко — декілька років він з командою мандрував Україною, шукаючи автентичні рецепти національної кухні, які в закладі осучаснили й додали індивідуального підходу. Відвідувачам пропонують борщ зі сливовим лекваром, салат із маринованим соняшником та індичкою, курча, печене у «землі», форель з кулешем та галушки з вишнями за полтавським рецептом. Для приготування страв використовують виключно українські продукти та інгредієнти. Ресторан розташований у серці Києва, на вулиці Володимирській. Дизайн закладу розробила студія Balbek Bureau.
Instagram: @100rokivtomuvpered
«Канапа»
Заклад Дмитра Борисова розташований на Андріївському узвозі, в історичній дерев’яній будівлі XIX сторіччя. В ресторані досліджують автентичні українські рецепти та експериментують із сучасними технологіями приготування. В основі меню локальні та сезонні продукти. Гостям радять спробувати вареники з судаком та ікрою оселедця, червоний борщ з копченою грушею та банош з «хибним яйцем» і кукурудзяним кремом, а на солодке — сирники з вишневим гелем чи «Київський торт», що подається порційно.
Instagram: @kanapa.kyiv
«Полтава»
Бістро української кухні, що також пропонує страви від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Заклад відкрився у вересні 2023 року в колишньому приміщенні заводу «Арсенал». Ресторан назвали на честь міста, що асоціюється з автентичними українськими стравами, зокрема галушками. В бістро подають білий борщ, курча конфі з ферментованим щавлем, шпундру — тушковану яловичину з буряком та морквою, а також три види галушок: м’ясні, з фермерськими овочами та солодкі зі сливами. На десерт можна замовити ламанці (печиво) з маковою начинкою і свіжою лохиною чи пундики з шоколадним ганашем.
Instagram: @poltava.bistro
«ШО»
Просторий та світлий ресторан, що розташований на вулиці Мечникова. Акцент в інтер’єрі зробили на великих столах з вінтажної карпатської деревини, м’яких диванах пастельних кольорів та масивних люстрах. У відкриту кухню інтегрували піч, де виготовляється хліб за автентичними українськими рецептами. В меню закладу борщ на півні, деруни з червоною ікрою, котлета по-київськи, вінегрет з лососем та десять видів вареників.
Instagram: @sho.kyiv