Південно-східні регіони у вишивці: Etnodim презентував проєкт «Своя сорочка»

З особливими і важливими для українців сенсами

АВТОР:

ФОТО: Андрій Грей

ОПУБЛІКОВАНО: 31 травня 2024

У новій колекції Etnodim дослідив особливості південно-східних регіонів України. Дизайн-команда бренду втілила у вишивці притаманні цій місцевості природу, архітектуру та мистецтво.

«Ми розробили такий одяг, щоб кожна жінка, яка сумує за домом, почувалася в ньому у “своїй сорочці”. Наші вироби ніби супроводжують додому в цей складний та небезпечний час»,

—  діляться в Etnodim.

Колекція охоплює чотири етнографічні регіони України: Приазов’я, Причорномор’я, Наддніпрянщину та Південну Бессарабію. Наразі в цих регіонах відбуваються бойові дії, а більшість із них перебувають під окупацією.

Південно-східні регіони у вишивці: Etnodim презентував проєкт «Своя сорочка»

Etnodim

Etnodim

Відтепер пошкоджені маріупольські мозаїки Алли Горської продовжують жити на сорочках, присвячених етнографічному регіону Приазов’я.

Причорномор’я представлено через призму наївного мистецтва Поліни Райко. До колекції увійшли біла сукня та комір «Пелагея», розшиті стилізованими квітами зі стелі будинку мисткині. 

Блакитна сорочка з білою вишивкою втілює екстер’єр будинку Барського — однієї з найстаріших пам’яток архітектури центральної України. Будинок розташований у місті Кропивницький, що належне етнографічному регіону Наддніпрянщина. 

Вироби, присвячені Південній Бессарабії, натхнені місцевою природою та її яскравими барвами. Сорочки цього регіону всіяні степовим різнотрав’ям: квітками горицвіту, червоними маками, ромашками та незабудками.

До колекції увійшли 15 виробів: сорочки, сукні та аксесуари.

Над кампейном «Своєї сорочки» працював фотограф Андрій Грей, а відео створила креативна агенція Drama Queen. У ролику в чесний та неприкрашений спосіб розповідають про тугу за домом. 

«Це відео про дорогу до себе в усіх сенсах. Про непростий шлях осмислення себе частинкою Батьківщини, про осмислення свого коріння»,

— говорить Анна Гончарова, креативна директорка Drama Queen. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ