Met Gala 2025: стала відома тема наступної виставки Інституту костюма Метрополітен-музею

Вплив Black Dandyism на світ моди

АВТОР:

ФОТО: Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 9 жовтня 2024

Стала відома тема Met Gala 2025 — Superfine: Tailoring Black Style, яка досліджуватиме феномен Black dandyism і його вплив на моду. Виставка Інституту костюма в Метрополітен-музеї присвячена ролі одягу у формуванні ідентичності темношкірих в атлантичній діаспорі та простежує шлях від ранніх зображень денді 18-го століття до сучасних проявів цього стилю.

Black Dandyism як нова хвиля в історії моди

Тема Superfine: Tailoring Black Style надихнута книгою Моніки Л. Міллер Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity (2009), в якій Black dandyism розглядається як політичний та естетичний конструкт. Міллер описує цей стиль як засіб переосмислення ідентичності й виходу за межі стереотипів, особливо в часи рабства. 

Для тих, хто не знайомий із терміном «дендізм», — це надмірна увага до одягу. Напередодні сьогоднішнього оголошення Моніка Міллер зазначила, що інше визначення дендізму — це «вміння одягатися мудро та стильно». Вона описала Black dandyism як «стратегію та інструмент для переосмислення ідентичності, щоб уявити себе в іншому контексті. Це справжнє розширення меж — особливо під час рабства — розширення меж того, кого і що вважають людиною».

Історія Black dandyism продемонструє, як темношкірі люди пройшли шлях від статусу рабів — коли вони були предметом розкоші для своїх власників — до самостійних модних особистостей. Якщо, як стверджує Міллер, Black dandy народжується в просторі між гіпервидимістю (наприклад, на червоній доріжці) і невидимістю (в інституціях на кшталт Метрополітен-музею), то ця виставка має намір розкрити саме цю ідею.

Black Dandyism як нова хвиля в історії моди

На виставці буде представлено понад 150 експонатів — одяг, картини, фотографії, які ілюструють еволюцію Black dandyism від часів рабства до сучасності. Особливу увагу буде приділено тому, як темношкірі митці та дизайнери перейняли та видозмінили західні канони моди, створивши власні глобальні тренди.

Зірки на червоній доріжці та Black Dandyism

На червоній доріжці Met Gala вже кілька років поспіль простежуються елементи Black dandyism. Яскравими представниками цього стилю  є такі відомі особи, як Біллі Портер (згадайте-но його костюм Sun God від The Blonds на виставці Camp 2019 року) та Lil Nas X, який з’явився в кристалізованій броні від Luar на червоному хіднику Met Gala минулого року. Black dandyism з його епатажністю, вільним самовираженням та театральністю впевнено формує сучасні модні тренди.

Важливість виставки для моди та культури

Куратор виставки Ендрю Болтон зазначає, що ця виставка є важливим кроком у напрямі різноманітності та інклюзивності в моді. Це перша виставка з 2003 року, присвячена виключно чоловічому одягу, а також перша, де залучено гостьового куратора. Болтон додає, що підтримка митців і дизайнерів темношкірої спільноти стає пріоритетом для інституту костюма.

Переосмислення ролі моди

Superfine: Tailoring Black Style ставить під сумнів традиційні уявлення про моду, пропонуючи новий погляд на те, як одяг стає інструментом для вираження ідентичності. Виставка продемонструє, як темношкірі дизайнери сьогодні переосмислюють Black dandyism, використовуючи його для просування ідеї свободи, креативності та незалежності.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ