Українська опера «Чорнобильдорф» отримала престижну британську нагороду

Премію Королівського філармонічного товариства

АВТОР:

ФОТО: Валерія Ландар, Артем Галкін, Анастасія Мантач

ОПУБЛІКОВАНО: 7 березня 2024

Постановка композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка «Чорнобильдорф» одержала відзнаку Королівського філармонічного товариства Великої Британії в номінації «Опера та музичний театр». Твір був створений у 2020 році та розповідає про світ постапокаліпсису та нащадків людства, яким вдалося вижити після численних катастроф.

Назва опери відсилає до трагічних подій, що відбулися на Чорнобильскій АЕС, однак автори проєкту не говорять про аварію буквально. Герої постановки блукають між руїнами колишніх заводів, будинків, галерей і театрів, та намагаються відтворити втрачену цивілізацію за допомогою ритуалів. Дії акторів на сцені доповнюють візуальні матеріали, які були відзняті в зоні відчуження ЧАЕС та неподалік атомної станції в Енергодарі. У новому світі не діють правила з минулого життя — тут не існує ні капіталізму, ні звичної нам філософії.

Фото: Артем Галкін

Після початку повномасштабного вторгнення творці оновили деякі новели постановки, щоб підкреслити небезпеку блокади Запорізької АЕС і глобальної ядерної загрози.

Музичну виставу представили в США, Нідерландах, Австрії та Англії. У 2021 році вона потрапила до списку 6 найкращих опер світу за версією платформи Music Theatre Now, а видання The Times назвало її сучасним українським шедевром, який варто побачити кожному.

Нагорода Королівського філармонічного товариства Великої Британії — ще одна важлива перемога для проєкту і його авторів. Нагадаємо, що організація була заснована в 1813 році та є одним із найстаріших музичних товариств у світі. Композитори підкреслюють, що ця премія є визнанням не тільки для них, а і для всіх українців, що продовжують доводити світу свою стійкість і розвивати національну культуру.

Фото: Анастасія Мантач

З 2015 по 2020 роки Ілля Разумейко та Роман Григорів співпрацювали з об'єднанням молодих українських митців NOVA OPERA, що спеціалізується на створенні перформансів із незвичними музичними та сценічними рішеннями.

Разом із колективом вони створили сучасні опери IYOV, Babylon, GAZ, Aerophonia та інші. Зараз музиканти працюють над новим проєктом, який презентують у Києві 10 травня, — постановкою GAIA 24. OPERA DEL MONDO. У цьому творі автори звертаються до екологічних злочинів окупантів і зміни ландшафту України, зокрема через підрив Каховської ГЕС у червні 2023 року. Земля у виставі постає в образі матері — богині Геї, а природа перемагає у протистоянні з людиною. 

Фото: Валерія Ландар


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ